Izraelski premijer Ehud Olmert preživeo je juče tri glasanja u parlamentu o nepoverenju vladi, u najnovijoj oštroj reakciji povodom njegovog postupanja u ratu u Libanu 2005. Izraelski parlament Kneset glasao je velikom većinom od 60 glasova protiv predloga, dok je za glasalo 26 poslanika.

Izraelski premijer Ehud Olmert preživeo je juče tri glasanja u parlamentu o nepoverenju vladi, u najnovijoj oštroj reakciji povodom njegovog postupanja u ratu u Libanu 2005. Izraelski parlament Kneset glasao je velikom većinom od 60 glasova protiv predloga, dok je za glasalo 26 poslanika. Od ukupno 120 poslanika u Knesetu neophodna je podrška 61 da bi se vlada primorala da podnese ostavku.
Prošle nedelje desetine hiljada Izraelaca okupilo se u Tel Avivu tražeći ostavku premijera Olmerta. Pritisak na premijera pojačan je posle objavljivanja izveštaja koji ga optužuje „za ozbiljne neuspehe u pravednosti, odgovornosti i opreznosti“ tokom prošlogodišnjeg 34-dnevnog rata s Libanom.
Opozicioni lider Benjamin Netanijahu, koji je podneo jedan predlog, otvorio je parlamentarnu debatu. „Oluja bukti u svim uglovima zemlje. Narod vam govori jednostavnu stvar – niste uspeli. Prihvatite odgovornost i idite kući“, izjavio je Netanijahu.
Ren Koen iz levičarske partije Merec dodao je da je Olmertova vlada dovela zemlju u „opasnost“. „Zbog vas zemlja sumnja u svoju budućnost“, dodao je on. Olmert je, međutim, izjavio da će ostati na mestu šefa vlade i primeniti predloge kritičnog izveštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari