Ekologija: Srbija među najboljim 1Foto: Freeimages/ jaylopez

Prema objavljenom izveštaju Evropske agencije za životnu sredine, Agencija za zaštitu životne sredine Srbije nalazi se među najbolje ocenjenim agencijama u Evropi.

Evropska agencija za životnu sredinu objavila je prvi izveštaj o prioritetnim tokovima podataka prema novom sistemu bodovanja za 2016. godinu.

Ovim izveštajem daje se ocena dostavljanja podataka o stanju životne sredine za sve zemlje članice i saradnice EEA. Ocenjuje se ukupno 39 zemalja.

Prema ovom izveštaju, Srbija se za indikator „Zaštićena područja“, sa četiri boda, nalazi među šest najbolje ocenjenih zemalja, od 39 zemalja Evrope.

Izveštavanje po indikatoru „Zaštićena područja“ pripremaju stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, podsećaa se u saopštenju.

Izveštavanje prema indikatoru „Registar ispuštanja i prenosa zagađujućih supstanci“ (E-PRTR) pokazuje da je 31 zemlja od 33 ocenjena sa četiri boda, među kojima je i Srbija. Izveštavanje po indikatoru E-PRTR priprema Agencija za zaštitu životne sredine Srbije.

Velika nam je čast što smo se tako visoko pozicionirali u izveštajima evropske agencije u segmentu dostavljanja podataka i praćenja indikatora životne sredine“, izjavio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

“Iako Srbija još nije članica EU, ravnopravno učestvujemo u svim aktivnostima kao i agencije zemalja članica. Mesto koje smo zauzeli je priznanje za dosadašnje zalaganje, ali i podstrek za buduće aktivnosti”, istakao je on.

Agencija za zaštitu životne sredine od svog osnivanja 2004. godine sarađuje sa EEA i prvi podaci koji su dostavljeni bili su podaci o kvalitetu vazduha. Osim kvaliteta vazduha u EEA se šalju podaci za ukupno 12 tokova podataka, odnosno indikatora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari