Ekonomija u postupku, pravo i srpski jezik bez akreditacije na DUNP 1Foto: S. N.

Studijski program ekonomija, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), je u postupku akreditacije, a za studijske programe pravo i srpski jezik i književnost dokumentacija se ponovo priprema.

Umesto dvadeset akreditovanih studijskih programa, ova visokoškolska ustanova je, za predstojeću školsku godinu, primila brucoše na 17 programa osnovnih studija.

Uoči upisnog roka, pojavila se informacija da su DUNP ukinute tri akreddaitacije zta studiranje ekonomije, prava i srpskog jezika i književnosti. Sa tog univerziteta pokušavali su da javnost ubede, da im nisu oduzete akreditacije već su “u postupku novih” i da očekuju “da u septembarskom upisnom roku budu i ti studijski programi”.

Takva očekivanja, ispostavilo se, bila su nerealna. Ekonomija je, sa dopunjenom dokumentacijom, u postupku akreditacije i očekuje se positivan rezultat.

Kada su u pitanju druga dva studijska programa, situacija je znatno drugačija. Akredaticiona komisija, u julu, je dónela rešenje, kojim je odbijeno akreditovanje tih studijskih programa.

Prema zakonskim odredbama, novi zahtev podnosi se, najmanje, tri meseca od donošenja rešenja o odbijanu akreditacije. U toku je priprema dokumentacije za podnošenje novog zahteva.

Na odluku o oduzimanju akreditacije, saopštenjem za javnost, reagovali su profesri i studenti Departmana za pravne nauke i ocenili da je odluka o čekanju akreditacije, pred sam upisni rok, “izuzetbi nepravedna, štetna i tendeciozna”.

U procesu akreditacije je i smer za psihologiju, koji je primio studente na prvu godinu osnovnih studija, “kad je bio upis, studijski program je imao akreditaciju”, a novo rešenje, trebalo bi da dobije do juna sledeće godine. Do tada, akreditaciju, bi trebalo da dobiju i studijski programi matematike i softverskog inženjerstva, za koje je dokumentacija u pripremi.

DUNP je, za predstojeću školsku godinu, na 17 smerova primio 730 brucoša – 505 će se školovati o trošku države i 225 je samofinansirajućih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari