Francuska, Velika Britanija i Nemačka imaće komesare zadužene za velike ekonomske resore u novoj Evropskoj komisiji čiji je sastav objavljen juče u Briselu. Francuz Pjer Moskovici zadužen je za ekonomska pitanja, Britanac Džonatan Hil vodiće finansijsku službu, a Nemac Ginter Etinger biće zadužen za digitalnu ekonomiju.


Predsednik novog sastava Evropske komisije, Luksemburžanin Žan-Klod Junker, kako je objavljeno, imaće sedam potpredsednika, za velike oblasti koje su prioriteti Evropske unije. On je rekao da je ubeđen da će nova Komisija biti sposobna da odgovori na „tešku geopolitičku situaciju“ i nužnost privrednog oporavka, otvaranja novih radnih mesta i povećanja konkurentnosti evropske ekonomije, jer, kako je naglasio, „svet postaje vrlo složen i opasan“.

Uvedeno je mesto prvog potpredsednika EK, „desne ruke predsednika“ na kojem će biti Holanđanin Frans Timermans. Za komesara za politiku prema susedstvu i pregovore o proširenju imenovan je Johanes Han iz Austrije, kao što se i očekivalo. On će biti zadužen za pojačanu politiku prema susedstvu i za nastavak pregovora o proširenju, navodi se u saopštenju Komisije, koja podseća da neće biti proširenja EU u narednih pet godina – što je predsednik Junker izložio u svojim političkim smernicama.

Pored Timermansa ostalih šest potpredsednika su Federika Mogerini (Italija), zadužena za spoljnu politiku i bezbednost, Kristalina Georgijeva (Bugarska) za budžet i ljudske resurse, Alenka Bratušek (Slovenija) za energetsku uniju, Jirki Katainen (Finska) za rast zapošljavanja, investicije i konkurentnost, Valdis Dombrovskis (Letonija) za evro i socijalni dijalog i Andrus Ansib (Estonija) za jedinstveno digitalno tržište.

Među novim komesarima su i Vera Jourova (Češka) zadužena za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost, Dimitris Avramopulos (Grčka) za migracije i unutrašnje poslove, Sesilija Malmstrem (Švedska) za trgovinu, Fil Hogan (Irska) za poljoprivredu i ruralni razvoj, Korina Kretu (Rumunija) za regionalnu politiku i Neven Mimica (Hrvatska) za međunarodnu saradnju i razvoj.

Komisiju treba da odobri Evropski parlament na sednici u oktobru, a stupiće na dužnost 1. novembra. Novi tim preuzeće dužnost od odlazećeg sastava Evropske komisije na čijem je čelu Žoze Manuel Barozo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari