Ekskurzija samo preko javne nabavke 1Foto: Beoinfo

Izbor turističke agencije preko koje će škole izvoditi ekskurziju i nastavu u prirodi ubuduće će morati da se organizuje preko javne nabavke, predviđeno je novim pravilnicima o đačkim putovanjima koji su upravo stupili na snagu, a primenjivaće se od naredne školske godine.

Pravilnicima je propisano da postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. U komisiji su najmanje tri člana, od kojih je bar jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje nastava u prirodi, odnosno ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će putovati sa đacima.

Ukoliko nije član, sekretar škole pruža stručnu pomoć komisiji. Odluku o tome preko koje agencije će đaci putovati donosi direktor, na osnovu predloga komisije.

Za izvođenje nastave u prirodi potrebna je saglasnost najmanje 80 odsto roditelja učenika određenog razreda, odnosno 60 odsto za ekskurziju i u osnovnoj, i u srednjoj školi. Međutim, pravilnik predviđa i mogućnost da na putovanje ide samo jedno odeljenje, uz pristanak najmanje 60 odsto roditelja.

Jedna od najvažnijih novina je da će u inostranstvu ubuduće putovati samo maturanti srednjih škola, dok je do sada to bilo dozvoljeno i učenicima trećeg razreda. Što se tiče osnovaca, pravilnik propisuje da se za njih ekskurzija izvodi isključivo na teritoriji Srbije, a učenici sedmog i osmog razreda mogu posetiti i Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci, jednom u toku školovanja.

– Srbija i Republika Srpska imaju sporazum o specijalnim vezama, te za nas Republika Srpska nije inostranstvo. Ova izmena značajna je iz praktičnih razloga, jer učenici svake godine putuju na Taru, obilaze Šargan, i sasvim bi logično bilo da odu i do Višegrada, ali za to do sada nisu imali dozvolu. I nije to jedina znamenitost, prirodna i kulturno-istorijska, koja može da se vidi u Podrinju i drugim delovima Republike Srpske – pojasnila je ranije pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković ovu novinu u pravilniku.

Kako bi se izbeglo da osnovci po nekoliko puta idu na ista mesta pravilnik je propisao da se za učenike jednog razreda ekskurzija organizuje svake godine u drugom području Srbije, a to su: Vojvodina (Bačka, Banat, Srem); Zapadna Srbija sa Tarom; Jugozapadna Srbija (Zlatibor, Zlatar, Uvac); Centralna Srbija – Šumadija i Pomoravlje; Ibarsko-kopaonički kraj; Južna Srbija (Niš-Vranje); Istočna Srbija sa Đerdapom; Beograd i okolina.

Škola može planirati i studijsko putovanje za grupu đaka u cilju učenja jezika i upoznavanja kulture, saradnje u okviru projekata i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, a koje se izvodi uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležne školske uprave. Studijsko putovanje je sastavni deo godišnjeg plana rada škole kojim se bliže uređuje njegova organizacija, ciljevi i zadaci. U pravilniku se ne pominju putovanja koja mimo škole u sopstvenoj režiji organizuju neki nastavnici. U Ministarstvu prosvete kažu da je to zabranjeno i regulisano drugim propisima, između ostalog Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Započeti postupci po starim propisima

Škole koje su već ugovorile ekskurzije i druga putovanja moći će da ih realizuju po propisima koji su važili do stupanja na snagu novih pravilnika. Za sve ostale primenjivaće se novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari