Američki zvaničnici saopštili su da planiraju uvođenje novog paketa sankcija Iranu zbog odbijanja da ukine program za obogaćivanje urana. Takva odluka usledila je pošto je nuklearni nadzorni odbor UN upozorio da Teheran ubrzava program obogaćivanja, kao i da opstruira inspekcije.

Američki zvaničnici saopštili su da planiraju uvođenje novog paketa sankcija Iranu zbog odbijanja da ukine program za obogaćivanje urana. Takva odluka usledila je pošto je nuklearni nadzorni odbor UN upozorio da Teheran ubrzava program obogaćivanja, kao i da opstruira inspekcije.
Muhamed el Baradej, šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), prisustvovao je juče konferenciji 60 tehnoloških stručnjaka za nuklearno naoružanje iz Švedske, SAD, Rusije, Kanade i Japana u Luksemburgu. El Baradej je rekao da se slaže s procenama američke obaveštajne agencije CIA da je Iranu potrebno od tri do osam godina da razvije nuklearno oružje. On je zatražio od SAD i članica Saveta bezbednosti da odbace „retoriku“ u pokušaju da navedu Teheran da ublaži svoje nuklearne ambicije.
Iran jedino može biti odvraćen od proizvodnje nuklearnog oružja „sveobuhvatnim dijalogom“, rekao je El Baradej. On je rekao da međunarodna zajednica mora da podstakne dijalog s Teheranom. Šef IAEA je rekao da bi SAD trebalo da se vode nedavnim međunarodnim pregovorima koji su doveli do stišavanja krize sa Severnom Korejom povodom njenih nuklearnih aktivnosti, iako ta zemlja još uvek treba da ispuni sva obećanja za obustavljanje oružanog programa.

AHMADINEDŽAD: Ultimativne mere su beskorisne

Teheran – Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad juče je obećao da će Iran nastaviti sa svojim nuklearnim programom, objašnjavajući da Zapad pokušava da spreči Iran da postane svetska sila. Oštri predsednikovi komentari usledili su posle objavljivanja veoma kritičnog izveštaja IAEA koji bi mogao dovesti do uvođenja novih sankcija. „Ukoliko obustavimo program na neko vreme neprijatelji Irana će postići svoje ciljeve. Oni žele da Iran odustane kako više ne bi imao prava glasa u svetu,“ rekao je Ahmadinedžad. „Cilj neprijatelja, da spreče iransku eksploataciju mirnodopske nuklearne tehnologije, nije baziran ni na jednom tehničkom razlogu. Oni žele da udare u srž napretka iranskog režima“, rekao je on. „Ukoliko pravo Irana da razvija nuklearnu tehnologiju bude potvrđeno, sve zemlje sveta će se okupiti ispod iranske političke zastave. Neprijatelji islamskog Irana to znaju i zbog toga su se mobilisali“, objašnjava predsednik Irana. „Neprijatelji primenjuje ultimativne mere koje će biti beskorisne. Ne bojimo se hiperboličkog i psihološkog rata neprijatelja. Bližimo se našim konačnim ciljevima“, izjavio je Ahmadinedžad. AP

SAD su izveštaj IAEA opisale kao „dugačku listu koja pokazuje nastavak prkošenja Teherana međunarodnoj zajednici“. Iran poriče da ometa rad IAEA uz objašnjenje da će „nastaviti da sarađuje.“ Analitičari smatraju da će Vašington imati problema da ubedi sve članice Saveta bezbednosti UN da se uvedu dodatne sankcije Iranu.
Pošto je IAEA u sredu obelodanila svoj izveštaj, američki predstavnik u UN Zalmaj Kalilzad je rekao da njegova vlada sada razmatra sprovođenje novih mera protiv Teherana. „Ono što smo da sada učinili nije dovoljno, stoga moramo ići dalje. Vreme je za dodatan pritisak kako bi Iran promenio svoju računicu“, rekao je on.
U martu je Savet bezbednosti UN uveo drugu rundu sankcija Iranu zbog njegovog odbijanja da ukine program obogaćivanja uranijuma, izazivajući Teheran da ograniči svoju saradnju sa IAEA. Ipak, inspektori te službe su i dalje regularno posećivali atomska postrojenja u Iranu u skladu s Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja.
Britanski izaslanik u UN sir Emir Džouns Peri rekao je da nije iznenađen izveštajem IAEA. „Sada je na međunarodnoj zajednici da razmotri kako ćemo odgovoriti na to“, objasnio je on i dodao da Evropa i ostale članice Saveta bezbednosti UN i dalje očekuju da se Iran povinuje određenim obavezama. „Želimo novi, poboljšani odnos s Iranom, ali to od njega zahteva da ispuni uslove koje je odredio Sabet bezbednosti“, objašnjava Peri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari