Eparhija bačka o crkvi kod Štranda u Novom Sadu: "Ovaj sveti hram biće biser dunavske obale" 1Foto: Pixabay/Alexeev_Alexey

Crkvena opština novosadska saopštila je da je sa velikom radošću primila informaciju da će se pred odbornicima Skupštine Grada Novog Sada sutra naći predlog koji je prvi korak ka realizaciji višedecenijske želje i inicijative pravoslavnih vernika koji žive na Limanu da konačno dobiju svoju parohijsku crkvu.

„Pored toga, ovaj sveti hram, kao biser dunavske obale, biće i autentičan zavetni spomen-hram posvećen novojavljenim Svetim mučenicima bačkim postradalim u Pogromu našeg naroda u Bačkoj 1941-1944. godine, naročito u takozvanoj Novosadskoj raciji, što će ga, s pravom, svrstati i u red projekata od izuzetnog duhovnog, kulturnog i nacionalnog značaja. Izgradnjom hrama Svetih mučenika bačkih i planiranom izgradnjom Memorijalnog centra žrtava pogroma u Bačkoj ovaj, do sada neuređeni deo obale Dunava će, između ostalog, postati uređena kulturno-prostorna celina definisana kulturom sećanja na stradanje svih Novosađana i biće svojevrsni prvorazredni podsetnik da Plava grobnica i tu postoji“, objavljeno je na sajtu Eparhije bačke.

U saopštenju je izražena i blagodarnost gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću i Gradu Novom Sadu na spremnosti da odgovore na duhovne potrebe vernog naroda Limana i Novog Sada, kao i mnogim organizacijama i pojedincima koji su podržali ovu inicijativu, a naročito vrhovnom rabinu SrbijeIsaku Asielu, koji je u ime svoje verske zajednice uputio pismo podrške za izgradnju ovog hrama episkopu bačkom Irineju.

Gradonačelnik Milan Đurić rekao je ranije da se na parceli na kojoj se planira izgradnja crkve na Limanu „nikada ništa nije dešavalo“.

– Ono što je navedeno u saopštenjima, da se nalazi blizu odbrambenog bedema keja, ne stoji i nije tačno. Imate jedan ugostiteljski objekat, drugi ugostiteljski objekat, javni parking, tek onda se nalazi ta površina zelena. Stručni ljudi su predložili da tu bude crkva. Memorijalni centar posvećen žrtvama stradanja 1942. godine treba da bude kod Mosta slobode, gde je bila ‘Mostogradnja’. To je bilo veliko stradanje i Srba, i Jevreja, i Roma, te gledamo da u budućnosti sagradimo memorijalni centar, a prirodno je da postoji i hram – kazao je Đurić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari