Eparhija Raško-prizrenska razmatra mogućnost podnošenja krivične prijave zbog spota albanske pevačice 1Spot Aljbane Azizi Foto: Youtube/screenshot

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je večeras oštar protest zbog spota albanske pevačice Aljbane Azizi, snimanom na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, nazvavši ga „necivilizacijskim načinom ponašanja“.

Ona je poručila da sa svojim advokatima razmatra mogućnost krivične tužbe za „narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti“, objavio je portal KoSSev.

Prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište pravoslavnog hrama Svetog Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ), a iz Eparhije navode da su sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski regulisane postojećim zakonom.

„Kontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole kao što su neovlašteni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini“, naveli su iz Eparhije.

Eparhija će, na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti „zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ogradjivanje objekta“, dodajući da bi na isti način reagovali na „bilo kakav sličan način profanacije objekata drugih verskih i etničkih zajednica“ na Kosovu, preneo je KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari