Epidemiolog Petrović: Broj zaraženih će uskoro biti četvorocifren 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Bojim se da će broj zaraženih nastaviti tako da raste da u drugoj polovini avgusta već dođemo do četvorocifrenog broja obolelih – kaže za Danas epidemiolog Radmilo Petrović.

On ističe da je povećanje broja zaraženih korona virusom posledica više faktora, pre svega nepoštovanja mera.

-Više se niko živi ne pidržava osnovnih mera, kao što je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, ili održavanje fizičke distance. Što duže boravite nezaštićeni u zatvorenom prostoru i što ste okruženi većem brojem ljudi, šanse da se zarazite su veće – napominje sagovornik Danasa.

On smatra da bi u trenutnim okolnostima bilo neophodno smanjiti broj osoba koje zajedno mogu da borave u istom prostoru sa sadašnjih 500 na 100, ali i ograničiti radno vreme ugostiteljskih objekta do devet časova uveče.

Kako kaže porastu broja zaraženih doprinosi i povratak turista sa letovanja.

-Ipak, uvođenje obaveznog PCR ili antigenskog testa za građane koji se vraćaju sa odmora, ne bi bitno promenilo sliku. Ono šo bi bilo najbolje jeste da se oni koji se vrate sa odmora nekoliko dana izoluju, bez obzira na to da li imaju simtome ili ne. A ako se pojave simptomi, da se odmah jave u kovid ambulantu – navodi Petrović.

Za sada se inače još uvek ne zna kada će Krizni štab, koji predlaže mere, imati sastanak, mada je epidmeiolog Branislav Tiodorović najavio da bi to moglo biti ove nedelje.

On je za Kurir kazao i da bi pooštravanje mera podrazumevalo skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao što je slučaj u Crnoj Gori, Grčkoj, Makedoniji – do 22 ili 24 sata, kao i smanjenje broja osoba koje mogu zajedno boraviti u istom prostoru na 200.

Povodom festival u Guči koji treba da počne za dva dana, Tiodorović je kazao da je ovaj događaj dobio dozvolu Kriznog štaba za održavanje, uz primenu protokola koji podrazumeva da posetioci moraju imati ili potrvdu o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu, ili negativan test.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari