Epidemiolog Stanković: Kovid bi u februaru mogao da bude kritičan po starije pacijente u Vranju 1Foto: V.Ristić

Aktuelnu epidemiološku situaciju, tokom koje je povećan broj obolelih među mladima školskog uzrasta i kod starijih, možemo oceniti kao „vanredno tešku“, navodi za Danas epidemilog dr Slađan Stanković.

– Varirajuće brojke upozoravaju sve nas da je neophodno, ne samo poštovanje aktuelnih mera, već i potpuna zabrana javnih okupljanja, koncerata, pozorišnih predstava i svih manifestacija gde se okuplja veći broj ljudi – ocenjuje dr Stanković.

Po njegovom mišljenju, rast broja hospitalizovanih pacijenata, kao i broj zaražene dece predškolskog i školskog uzrasta, kao i veći broj starijih pacijenata sa simptomima gripa u opštinama Pčinjskog okruga deluje „upozoravajuće za period koji je pred nama“.

-Februar bi mogao da bude mesec sa izuzetno visokim nivoom respiratornih infekcija. Radi se o blažim oblicima upale gornjih disajnih puteva, sa blažim simptomima, ali mene brine rast broja pacijenata koji moraju da budu na bolničkom lečenju. Imamo i rast kod dece školskog uzrasta pa bi pod hitno trebalo sagledati činjenice u vezi sa odvijanjem nastave. Primećujemo i broj novoinficiranih prosvetnih radnika pa i to dodatno usložnjava situaciju – navodi epidemilog iz Vranja.

Stanković smatra da „uprkos što je virus oslabio po svojoj kliničkoj slici može da bude izuzetno opasan u kontaktu sa starijim osobama koje pate od hroničnih bolesti“.

-Kada dete dođe iz škole i ode kod bake i deke, tu je virus koji može dodatno da ugrozi život – upozorava vranjski epidemiolog koji procenjuje da je i dalje „nizak nivo interesovanja za vakcinaciju protiv kovida i sezonskog gripa“ iako, kako kaže, „vakcina na teritoriji sedam opština Pčinjskog okruga ima u dovoljnim količinama“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari