Esnafska džamija neće ni u jednu IZ 1Foto: S. Župljanin

U poslednjih dvadesetak godina izgradnja džamija u Novom Pazaru i okolini je u ekspanziji.

Pored postojećih starih muslimanskih bogomolja, koje su deo bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, ovdašnja naselja imaju još po nekoliko novoizgrađenih.

Zemljište poklanjaju (vakufe) vernici, čijim sredstvima se, potom, izgrađuju i opremaju džamije.

Nedavni je u novopazarskom naselju poznatom kao Kovačka mahala ili po novijem samo Mahala otvorena Esnafska džamija, koju su na svom posedu izgradila braća Nezir i Nedžad Šuntić.

Oni su džamiju sagradili u znak sećanja na svoje pokojne roditelje. Svečanost je upriličena uoči dobre noći Lejletul-Miradža, jednog od najbitnijih događaja u islamu.

Ovaj deo Novog Pazara bio je naseljen prvim zanatlijama i po tome je džamija dobila ime Esnafska.

Njenom otvaranju prisustvovali su imami iz Islamske zajednice IZ) Sandžaka, koja organizaciono pripada IZ Srbije i u čijem sistemu će biti ovaj objekat.

Džamijski odbor je saopštio da će se brinuti i troškove održavanja snositi i da Esnafska džamija „neće biti priklonjena nijednoj od nekoliko islamskih zajednica dok se ne ujedine“.

Odgovor je stigao od Medžlisa (odbora) IZ Novi Pazar, koja je u sistemu IZ u Srbiji.

Ovaj odbor je konstatovao da je Esnaf džamija „izgrađena i otvorena van sistema jedinstvene, tradicionalne i legitimne IZ, podignuta u okviru „dirar zajednice“ – zajednice razdora i smutnje“, pa se smatra „dirar džamijom“ – džamijom razdora u kojoj nije mesto pravnim vernicima.

Saopštenje džamijskog odbora smatra se „običnom frazom“, koja je neistinita i obmanjuje vernike, jer su njenom otvaranju prisustvovali „predstavnici paraverske tvorevine“.

To je ustaljen naziv za pripadnike IZ Srbije, od raskola pre 13 i po godina.

Mežlis IZ Novi Pazar pozvao je džamijski odbor i vernike da preispitaju svoju odluku o statusu džamije i da pristupe IZ u Srbiji, čija su vrata otvorena, a „njihovo delo imalo status hajrata“.

Ovim se nastavlja međusobno nepriznavanje dve IZ i zagovaranje podela na prave i „dirar vernike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.