Grčki premijer Jorgos Papandreu traži referendum o promeni političkog sistema koji je doveo do ogromnog zaduženja vlade i borbe da cela zemlja ne padne pod stečaj. Socijalistički premijer je predložio referendum o ustavnim reformama, koje bi smanjile neefikasnost vlade i omogućile joj da manje zavisi od pomoći iz inostranstva, izvestio je FoNet.


Grčka je na kritičnoj raskrsnici i traži hitnu pozajmicu od međunarodnih kreditora da ne bi kasnila sa otplatom duga i otišla pod stečaj. Papandreu je održao govor na početku rasprave o poverenju njegovoj vladi, koju je reorganizovao u petak posle unutarpartijskih kritika koje su mu upućene zbog načina na koji rešava krizu. Glasanje o poverenju vladi se očekuje danas.

Socijalisti imaju većinu od pet mesta u parlamentu sa 300 poslanika. Ukoliko vlada opstane, očekuje se da će Papandreu zatražiti odobrenje od parlamenta za oštre mere štednje, za koje međunarodni kreditori kažu da moraju da se usvoje pre kraja meseca.

Na sastanku u Luksemburgu, koji je trajao juče do ranih jutarnjih sati, ministri finansija evrozone dogovorili su se o merama koje bi prvo trebalo preduzeti za spasavanje do guše zadužene Grčke, odnosno o uslovima za isplatu pete tranše kredita do sredine jula. Postignut je i načelan dogovor o uslovima za odobravanje drugog, novog paketa pomoći toj zemlji kako bi izbegla bankrotstvo na duže staze, a detalji treba da budu usaglašeni do početka jula.

Međutim, ministri su odlučili da petu tranšu pomoći vrednu 12 milijardi evra Grčkoj ne daju dok Vlada ne usvoji nove stroge mere štednje.

Zaključeno je da bi u pružanje pomoći dobrovoljno trebalo da se uključe i privatni poverioci, jedino nema odgovora na pitanje kako ih privoleti na tu dobrovoljnost, izvestio je Dojče vele, prenosi FoNet.

Ekonomisti, ali i mnogi političari u zemljama od kojih se očekuje spasavanje Grčke smatraju da bi najbolje bilo ostaviti zemlju da bankrotira. U Evropskoj uniji mišljenje je drugačije i inače poznata po oštrim istupanjima austrijska ministarka finansija Marija Fekter je izjavila da „Grčkoj više niko ne pozajmljuje novac i zato moramo da nađemo rešenje“.

– Bankrotstvo bi nanelo još veću štetu – rekla je Fekter.

Narod protiv štednje

Novi grčki ministar finansija Evagelos Venizelos nastojao je po dolasku u Luksemburg da pokaže da u Grčkoj ne vlada politički haos i da zemlja i dalje zaslužuje podršku.

– Ovo je velika prilika da ponovim da su grčka vlada i građani veoma angažovani na sprovođenju programa (konsolidacije). Možemo da ostvarimo ciljeve zahvaljujući naporima građana i saradnji i pomoći partnera – rekao je Venizelos. Međutim, sve se više sumnja u mogućnosti grčke vlade i spremnost građana da ostanu na kursu drastične štednje i dubokih reformi. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari