Evropska komesarka za ravnopravnost: Očekujem da će se Srbija posvetiti zaštiti prava LGBT populacije 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Evropska unija podržava jednakost i odbacuje bilo kakve oblike diskriminacije, izjavila je za Juropijen Vestern Balkans (European Western Balkans) evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, dodavši da očekuje da će se Srbija, kao blizak partner EU posvetiti zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što uključuje i prava LGBTQ+ populacije.

„Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete unapređenju ljudskih prava. To uključuje i poštovanje prava LGBTQ+ osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa Ustavom Srbije i međunarodnim obavezama zemlje u vezi sa ljudskim pravima“, rekla je Dali.

One je istakla da Evropska komisija žali zbog najave da bi Srbija mogla da otkaže Evroprajd, iako su se vlasti u Beogradu prvobitno opredelile da glavni grad Srbije bude prestonica ovogodišnje manifestacije Evroprajd, koja se održava od 1992. godine.

„Svesni smo da organizatori još nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave konsultacije sa organizatorima u cilju pronalaženja rešenja za održavanje Parade u miru. Nastavljamo pažljivo da pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci“, izjavila je Dali.

Ona je ponovila da je predsednica Evropske komisije u nekoliko navrata naglasila da Komisija snažno veruje u Uniju ravnopravnosti, gde „svako može da bude ono što želi i u kojoj su svi slobodni da vole koga žele“.

Dali je ocenila da je Evroprajd manifestacija koja se zalaže za jednaka prava LGBTQ+ populacije i daje glas onima koji se suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem ili mržnjom bez zbog svog pola, roda ili seksualnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari