Fakultet dramskih umetnosti: Podrška Benčini i njegovoj porodici, osuda vređenja glumaca 1Fakultet dramskih umetnosti Foto: bg.ac.rs

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu danas je saopštio da pruža „bezrezervnu podršku“ kolegi Petru Benčini i njegovoj porodici koja je prethodnih dana izložena napadima i pretnjama.

Taj fakultet je u saopštenju naveo da je „u vremenu punom izazova, u kome su različiti oblici nasilja sveprisutni“ neprocenjivo važno da budu sačuvani solidarnost i sloboda govora.

FDU „takođe osuđuje, u javnosti, ali i parlamentu iznete optužbe i uvredljive izjave usmerene na zajednicu glumica i glumaca koji svojim glasom utiču na razumevanje aktuelnog trenutka u kome su empatija i uvažavanje najbitnije, ali nažalost sve ređe prisutne vrednosti“, piše u saopštenju.

Taj fakultet je u saopštenju na svom sajtu ukazao i da se, „u medijskom prostoru u kojem se istinitost i etičnost smatraju nedovoljno relevantnim kategorijama“ odlučno protivi neistinitom izveštavanju i targetiranju kojem je izložena koleginica Biljana Srbljanović.

FDU je naveo i da „zbog svega navedenog“ apeluje na nadležne da hitno postupe u slučaju napada na porodicu kolege Benčine

Taj fakultet je apelovao „i na sve aktere na medijskoj i političkoj sceni da iz svojih arena izuzmu naše kolege“ koji, kako je ukazao, „svojim angažmanom ulažu napore u izgradnju boljeg društva, bez nasilja“.

Posle podrške porotestima „Srbija protiv nasilja“, glumici Tamari Dragićević , supruzi Benčine, upućene pretnje na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari