"Potpuni je ovo slom društva, zasipaju mirne građane nasiljem": Sagovornici Danasa o pretnjama glumici Tamari Dragičević 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nije bilo potrebno mnogo da verbalni napadi predstavnika vlasti na glumce koji su podržali građanske proteste evoluiraju u nešto mnogo opasnije. Glumica Tamara Dragičević nedavno je preko društvenih mreža dobila pretnje u kojima se pominju i njena deca.

Da su pretnje stigle, potvrdio je i njen suprug glumac Petar Benčina koji je portalu Nova rekao da nakon prijava policija nije reagovala.

– Ja sam strašno besan i uznemiren, bio bih jako neozbiljan kada u ovakvoj situaciji pretnje mojoj deci i porodici ne bih shvatio ozbiljno. Ne verujem nikome, idem sutra da uzmem dete sa letovanja i sam ću probati da ga zaštitim. Policija ne reaguje. Ništa mi nisu javili, slučaj sam prijavio”, rekao je Benčina.

Sarah El Sarag, pravna zastupnica glumaca Petra Benčine i Tamare Dragičević podnela je u njihovo ime krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal zbog pretnji koje su dobili preko društvenih mreža, a u ponedeljak će podneti i dopunu prijave.

Kako El Sarag navodi za Danas, krivična prijava je podneta 2. juna povodom pretnji koje je glumica Tamara Dragičević dobila preko društvenih mreža. U toj prvoj pretnji, nepoznata osoba je glumicu “upozorila” da umesto što poziva na proteste, treba više pažnje da posveti detetu koje ima završnu predstavu u vrtiću.

Dopuna prijave uslediće nakon što su preko društvenih mreža glumici stigle nove pretnje uz navođenje lokacije na kojem se nalazi njeno dete.

El Sarag napominje da od podnošenja prijave nisu dobili nikakvu povratnu informaciju od tužilaštva, dodajući da je sledeći korak na njima.

U toku dana, N1 je naveo da im je iz tužilaštva nezvanično rečeno da je postupanje po predmetu u toku i da će o narednim koracima obavestiti javnosti.

Pretnje porodici dvoje glumaca usledili su nakon javne podrške građanskim protestima “Srbija protiv nasilja”.

Komentarišući slučaj pretnji poznatom glumačkom paru, rediteljka Milica Kralj ističe da je sada jasno da su za aktuelnu vlast građani koji se bore protiv nasilja, koji se bore za uređeno društvo u kojem postoji vladavina prava i odgovornosti, građani drugog reda.

– Zasipaju mirne građane nasiljem na sve dostupne im načine i vređaju nam razum optužujući nas za to što rade. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da deluje da je policija u službi partije, a ne u službi građana i zakona. Potpuni je ovo slom društva čije lomljenje već dugo nesmetano traje. I crvena linija mora da se ovde podvuče, ovako se ne sme i može dalje, ako kanimo imati budućnosti i miran život, navodi Kralj.

Srđan Milivojević, narodni poslanik iz Demokratske stranke naglašava da režim Aleksandra Vučića nastavlja da targetira ne samo glumce koji su podržali građanske proteste Srbija protiv nasilja, nego preko svojih jurišnika sada osiono i bahato nasrće i na njihovu decu.

– Ovakvim skandaloznim, agresivnim i podmuklim postupcima, režim šalje jasnu poruku da ne želi da razume svoju odgovornost zbog generisanja mržnje i širenja nasilja u našem društvu. Pretnjom deci, vlastodršci iskazuju jasnu nameru da će nastaviti da se obračuvanaju sa poznatim i uglednim članovima naše zajednice koji javno iskazuju svoje nepristajanje da žive pognute glave u zemllji agresivne mržnje, kaže Milivojević.

On dodaje da nasrtaj na decu Tamare Dragičević i Petra Benčine dokazuje da ovom režimu ništa nije sveto i uzvišeno.

– Ne postoji laž koju vlastodršci odnarođeni od građana nisu u stanju da plasiraju o svojim oponentima, niti podlosti iz bogatog arsenala zla kojim raspolažu, a kojoj neće pribeći da bi opstali na vlasti. Važno je da nijedan čovek u ovoj zemlji, koje god da je profesije, ne ostane usamljen kada je izložen naprednoj agresiji i mržnji zbog podrške građanskim protestima Srbija protiv nasilja, navodi Milivojević.

Pretnjama porodici Tamare Dragičević i Petra Benčine prethodili su verbalni napadi na glumce koji su javno podržali proteste. U napadima je prednjačio narodni poslanik SNS-a Nebojša Bakarec koji je tvrdio da “država sponzoriše sve glumce” iznoseći podatke o visini honorara pojedinih glumaca. Oni su ga ubrzo nakon toga tužili zbog povrede časti dodajući da je iznosio netačne podatke.

Glumac Marko Janketić se nedavno nakon intervjua za podkast Nove najpre suočio sa uvredama i pretnjama preko društvenih mreža, da bi nedugo nakon toga bio i napadnut na ulici.

Najsvežiji primer napada na glumce došao je od narodne poslanice SNS-a Sandre Božić koja je glumca Milana Marića nakon govora na jednom od protesta nazvala “antisrpskim đubretom”.

Zbog svih ovih napada Udruženje dramskih umetnika Srbije i Glumačka organizacija Srbije objavili su proglas u kojem osuđuju napad na kolege.

“Smatramo da je ovo što se dešava u medijskom prostoru opasna pretnja, koja može imati ozbiljne posledice”, navodi se u proglasu koje je čitano u pozorištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari