Fehratović: Sandžak nije deo Velike Albanije 1Jahja Ferhatović u okviru i Iljir Metameta Izvor: Danas

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Fehratović poručio je predsedniku Albanije Iljiru Meti da Sandžak nikada nije bio, niti će biti deo Velike Albanije, albanske teritorije i albanskog sveta.

Fehratović je na svom Facebook nalogu napisao kako mu uopšte nije važan učitelj iz Rožaja „koji, poslednjih godina, intezivno pokušava sa jednom partijom, koja u svom nazivu ima prefiks Sandžak, da protura ideju o albanizaciji Sandžaka, ali mi jeste alarm kada predsednik Albanije Ilir Meta govori o albanskim teritorijama i panalbanizmu i tu otvoreno spominje Sandžak“.

Dodao je da „Sandžak pripada Sandžaklijama, svim narodima koji u njemu žive, Bošnjacima, Srbima, Crnogorcima, Romima, pa i Albancima“, ali on nije deo Velike Albanije i ne treba ga tako tretirati.

Narodni poslanik je ocenio i da Sandžak nije deo ni albanskog, ni srpskog sveta „već uvek deo sebe, tj. Sandžačkog sveta, sandžačkog čoveka bez obzira na veru i naciju“.

Povod za ovo upozorenje bio je sastanak albanskog predsednika Mete sa aktivistom udruženja „Kosovo za Sandžak“ iz Rožaja Ali Dacijem.

Meta je ocenio da Daci „decenijama promoviše i predano radi na zaštiti jezika, tradicije, običaja i nacionalne kulture u Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu i svim albanskim teritorijama“.

Na društvenim mrežama je navedeno da su Meta i Daci „podelili ideje za organizovanje niza zajedničkih kulturnih aktivnosti u cilju podizanja nacionalnih vrednosti i jačanja panalbanske saradnje“.

Organizacija „Kosovo za Sandžak“ ima blisku saradnju sa Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV) i SDA Sandžaka.

U predizbornoj kampanji za nacionalne savete, ta organizacija je optužena za pokušaj albanizacije bošnjačkog stanovništa.

Lista „Vakat je“ od svog većinskog koalicionog partnera liste „Samoopredeljenje“ zatražila je da uskrati gostoprimstvo predsedniku tog udruženja Ismetu Aziziju. To se nikada nije dogodilo.

Spekuliše se da i u vrhu SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina ima podela na bošnjačku i proalbansku struju, ali da bošnjačka struja ima stabilniju podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari