Bivši kubanski lider Fidel Kastro „izgleda odlično“, izjavila je generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Čan posle susreta sa nekadašnjim šefom države.

Čan je, na kraju posete Kubi, rekla da je provela sa Kastrom gotovo dva sata u razgovoru, tokom koga je on pokazao „zaista zavidno“ poznavanje zdravstvenog sistema, kao i da je dobrog zdravstvenog stanja.

Kastro (83) nije viđen u javnosti, osim povremenih fotografija i video snimaka od jula 2006, kada je podvrgnut operaciji stomaka. On je u februaru 2008, posle 49 godina provedenih na vlasti, podneo ostavku na predsedničku funkciju, navodeći kao razlog godine i zdravstvene probleme, a nasledio ga je mlađi brat Raul. Bivši kubanski lider se nakon povlačenja s državnog kormila posvetio intelektualnim aktivnostima, uključujući pisanje eseja za list „Granma“. Generalna direktorka SZO je takođe rekla da je tokom posete Kubi obišla zdravstvene ustanove i da je impresionirana zdravstvenim sistemom na ostrvu, koji pruža besplatnu zaštitu svim građanima. SZO je pomogla 121 zemlji, uključujući Kubu, da uskladišti doze leka „tamiflu“ za lečenje novog gripa H1N1, rekla je Čan i dodala da će vakcina biti dostupna tokom 2010. i distribuirana u „oko 100 država“, uključujući Kubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari