Fondacija Otvoreno društvo izdvaja 100 miliona evra za podršku Romima u Evropi 1Na čelu nove fondacije će biti Željko Jovanović Foto: Fondacija Otvoreno društvo

Fondacija Otvoreno društvo (OSF) je saopštila 5. septembra da će posvetiti 100 miliona evra jačanju razvoja i položaja romskih zajednica u Evropi

Finansijska podrška trajaće do 2030. godine i biće pružena putem nezavisne, nove fondacije sa sedištem u Briselu, Belgija, koja će, nakon osnivanja sledeće godine, biti prva institucija takvog obima i opsega kojom će upravljati lideri koji su Romi.

„Uveren sam da će ova nova fondacija, zajedno sa novom generacijom izuzetnih romskih ličnosti koje će određivati strategiju i prioritete finansiranja, postati dinamična snaga posvećena ostvarivanju punog potencijala Roma i prevazilaženju duboko ukorenjenih prepreka s kojima se suočavaju. Učinićemo sve što možemo da podržimo ovu fondaciju i njeno rukovodstvo u ovoj misiji, koja će biti korisna ne samo za Romsku zajednicu, već i za celu Evropu“, rekao je Aleksandar Soros, predsednik Fondacije Otvoreno društvo, prilikom objavljivanja finansijskog dara.

OSF je jedna od najvećih privatnih fondacija koja podržava romske aktivnosti od početka devedesetih godina pod vođstvom osnivača Džordža Sorosa. Nova fondacija Roma u Evropi sarađivaće sa romskim grupama u Istočnoj Evropi, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Zapadnom Balkanu.

Na čelu nove fondacije će biti Željko Jovanović, koji je vodio Inicijative Roma Otvorenog društva od 2010. godine.

Fondacija će nastaviti razvijati partnerstva sa četiri inicijative koje vode Romsku borbu: Evropski institut za umetnost i kulturu Roma, Inicijativa za razvoj preduzetništva Roma, Roma za demokratiju i Fond za obrazovanje Roma.

Nova fondacija će takođe nastaviti saradnju sa mnogim romskim pokretima i organizacijama poput Roma Standing Conference u Bugarskoj, Kethane u Italiji, Avaja u Severnoj Makedoniji, Aresel u Rumuniji i Opre Roma u Srbiji.

„Sarađivaćemo sa svima koji mogu ojačati našu misiju, koja je da kombinuje izborni i ekonomski potencijal najveće manjine u Evropi sa glasom njihovih najvernijih pristalica, podržavaoca i uticajnih prijatelja. Naš cilj će biti da izgradimo platformu koja ne samo da donosi pozitivne transformacije za Romsku zajednicu, već i doprinosi evropskoj budućnosti zasnovanoj na pravdi i poštenju“, rekao je Željko Jovanović, koji će biti izvršni direktor.

Fondacija Otvoreno društvo, sa godišnjim budžetom koji premašuje 930 miliona evra, najveći je privatni sponzor grupa koje se zalažu za jednakost, slobodu govora i pravdu. Ovaj novi pristup podršci romskim temama deo je šire revizije načina rada OSF-a širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari