Ministarstvo prosvete pozvalo na sastanak Forum beogradskih gimnazija o državnoj maturi 1Foto: matura.edu.rs

Ministarstvo prosvete pozvalo je Forum beogradskih gimnazija (FBG) na sastanak u četvrtak, 12. maja, na kojem će se razgovarati o ulozi nastavnika u procesu uvođenja državne mature.

To je, podsetimo, bio jedan od zahteva ovog sindikata, čiji su članovi nedavno održali štrajk upozorenja, nezadovoljni upravo zbog nametnutih obaveza u pilotiranju državne mature.

– Imajući u vidu da, prema mišljenju gimnazijskih nastavnika, državna matura značajno povećava obim posla, predstavnici Foruma beogradskih gimnazija uputili su u aprilu zahtev za održavanje sastanka kako bi se razmotrila mogućnost da svi nastavnici koji budu angažovani prilikom polaganja ispita i pregledanja testova budu plaćeni. Na predstojećem sastanku naša delegacija će predstavnicima Ministarstva prosvete predložiti platformu za koju smatramo da je prihvatljiva svim stranama s obzirom da ima za cilj da doprinese većem kvalitetu državne mature i većoj motivaciji nastavnika – kaže Aleksandar Markov, predsednik FBG.

On kaže da je otpočinjanje dijaloga o ovoj temi veoma značajno, uzimajući u obzir nedavno iznet stav Senata Univerziteta u Beogradu, kojim se predlaže uvođenje probnog perioda u kojem bi učenici polagali i državnu maturu i prijemni ispit.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari