Fruška gora i parkovi omiljena destinacija Novosađana za 1. maj 1foto: 021.rs

Tokom prvomajskih praznika, Novosađani se opredeljuju uglavnom za dve opcije – da Međunarodni praznik rada proslave u okolini grada ili u gradskim parkovima, dok se jedan deo onih koji rade i studiraju u gradu, za uranak vraćaju svojim domovima širom zemlje i regiona.

Oni koji ostaju u gradu, uglavnom posećuju lokacije koje se već decenijama obilaze za 1. maj, pretežno na sremskoj strani grada, zbog čega tog dana tradicionalno nastaju i gužve na putnim pravcima ka Sremu.

„Fruška gora je uglavnom prva asocijacija za 1. maj među lokalnim stanovništvom“, kaže za Danas Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada. U pitanju su različita izletišta u okviru nacionalnog parka Fruška gora, poput Stražilova, Popovice, Zmajevca, Andrevlja, Ležimira, Testera, Glavice, Iriškog venca, Brankovca, Osovlja i Letenka.

Te lokacije su lako dostupne, s obzirom da su infrastrukturno povezane sa glavnim okolnim putevima, zbog čega se može doći privatnim, ali i javnim gradskim i prigradskim prevozom.

Među sugrađanima popularni su i parkovi a Limanski park je jedna od glavnih lokacija u samom gradu. Tamo će, uoči prvomajskih praznika, 30. aprila, u svetlu evropske prestonice kulture, biti upriličen koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Biće izvedena simfonijska bajka „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva. Druga popularna lokacija u gradu je plaža Štrand, u neposrednoj blizini Limanskog parka.

Među popularnijim mestima za prvomajski uranak, svakako je i Kamenički park, u kojem se praznik rada provodi uz celodnevno roštiljanje i piće, ali i sportske aktivnosti.

Za one koji nisu iz Novog Sada, i dolaze da li iz zemlje ili inostranstva tokom praznika, izbor je nešto drugačiji.

„Turisti iz zemlje ili stranih država, kada dolaze, da li za 1. maj ili nekom drugom prilikom, uglavnom se kreću „iscrtanim stazama“, odnosno, radije biraju da obiđu strogi centar grada, ili ako je reč o široj okolini grada, lokacije kao što su fruškogorski manastiri, sve u zavisnosti od ličnih preferencija“, istakla je Putinova.

Iz Turističke organizacije Novog Sada preporučuju i druge sadržaje, poput salaša na Čeneju, u Begeču i Kovilju, ali i specijalni rezervat prirode Koviljsko- petrovaradinski rit, područje za one koji žele da provedu vreme na otvorenom.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari