GAK “Narodni front” neće da kaže kako sprovodi proceduru indukovanih pobačaja 1Foto: Dejana Majstorović/Danas

Slučaj Milice Filipović iz Šapca, koja je sa javnošću podelila svoje traumatično iskustvo o nehumanom tretmanu kojem je bila izložena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK “Narodni front”, ni posle duže od godinu dana, nije dobio svoj epilog.

Beogradski centar za ljudska prava, koji pred organima vlasti Republike Srbije strateški zastupa Milicu Filipović, podneo je zahtev GAK “Narodni front” za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći da im dostave kopiju procedure sprovođenja indukovanih pobačaja u Srbiji.

– Obavešteni smo da je procedura “uznemiravajućeg sadržaja i da nije namenjena nestručnom kadru i nestručnoj javnosti, i da je iz tog razloga ne mogu dostaviti, zbog čega ćemo se blagovremno obratiti Povereniku za informacije od javnog značaja sa žalbom, jer smatramo da je neosnovan i nedovoljno obrazložen odgovor koji smo dobli od GAK “Narodni front”, kaže za Danas pravna savetnica na Programu krivične pravde Beogradskog centara za ljudska prava Sanja Radivojević.

U međuvremenu ombudsman ih je obavestio da je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova , ne samo po Miličinim navodima, već i po navodima drugih žena koje su u javnost i na društvenim mrežama iznele slična traumatična iskustva, a o kojima je zastupnik građana obavešten.

– On je objedinio sve te postupke u jedan. Ono što nas je iznenadilo i što je poražavajuće, jeste da nas je Zdravstvena inspkecija obavestila da u slučaju Milice Filipvić nije pronašla propuste u stručnom radu, kao i da je “postupljeno u skladu sa opšteprihvaćenim standardima i etičkim principima”. Zdravstvena inspekcija se nije decidno izjašnjavala o proceduri, iako smo mi to od nje tražili. Zahtevali smo odgovor od resornog Ministarstva i inspekcije koja je sprovela nadzor, da nas obaveste da li samatraju da je procedura sprovođenja indukovanog pobačaja, koja je aktuelna u akreditovanjoj zdravstvenoj ustanovi, u skladu sa međunarodnim i stručnim standardima. Oni se tim povodom nisu izjašnjavali, navodi Radivojević.

Beogradski centar za ljudska prava odlučio je da preduzme niz aktivnosti u cilju izmene sporne procedure u Srbiji.

– Na žalost, Miličina priča nije usamljeni, izlovani slučaj. Značajan broj žena je putem društvenih mreža potvrdio da su bile izložene sličnom postupanju u ginekološko-akušerskim klinikama širom Srbije ili da su bile očevici ovakvih postupanja prema drugim pacijentkinjama. Iz njihovih iskustava, ali i iz razgovora sa zdravstvenim radnicima koji su upućeni u način na koji se pomenuta intervencija sprovodi, uglavnom na većim klinikama u Srbiji, nesumnjivo proizlazi potreba da se neodložno preduzmu aktivnosti kako bi se procedure indukovanih pobačaja upodobile sa opšte prihvaćenim stručnim standardima i etičkim principima, kaže naša sagovornica.

Pokretanje i sprovođenje pravnih mehanizama, međutim, podrazumeva značajne troškove.

Poseban izazov predstavlja pronalaženje veštaka lekara specijaliste ginekologije koji će za potrebe postupaka obaviti nezavisno i objektivo veštačenje na osnovu raspoložive medicinske dokumetacije koja je pribavljena iz GAK „Nardoni front“.

“Zato nam je potrebna pomoć. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da podrže našu borbu novčanim donacijama sa ciljem da se za sve građanke Srbije unaprede procedure sprovođenja indukovanog pobačaja u akreditovanim zdravstvenim ustanovama. Možemo da utičemo na to da se slučaj poput Miličinog više nikada ne ponovi”, zaključuje Radivojević.

Donacije

Za sve one koji žele da pomognu – Primalac: Beogradski centar za ljudska prava, Kneza Miloša 4, 11000 Beograd, Srbija; Svrha uplate: DONACIJA; Broj računa: 325-9500500005830-69

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari