Galens: Fruška gora ostaje otvorena za ljubitelje prirode 1Fruška gora Foto: Wikipedia

Uprkos pisanju pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori od strane vlasnika kompanije „Galens“, tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti „oduzeti“ od građana i da će na istom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ovakvi navodi nisu provereni niti tačni.

Ova prirodna dobra će, kao i uvek, ostati otvorena za sve ljubitelje prirode, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, istina je da je kupljeno 205 parcela, ali ne postoji nikakva bojazan da će se na njima graditi veći stambeni ili turistički objekti, budući da je namera vlasnika kompanije „Galens“, koji je te parcele kupio, da na ovom gazdinstvu živi sa svojom porodicom i bavi se stočarstvom i pčelarstvom.

Radi se o poljoprivrednim parcelama koje su podeljene na dva poteza.

Kako se precizira u saopštenju, jedan deo se odnosi na Sremske Karlovce (Banstol , Dobrilovac i Doku) koje su privedene nameni kao voćnjaci i vinogradi. Drugi deo, odnosi se se na poljopriredno zemljište na potezu Rakovac (uglavnom van zone Nacionalnog parka).

Sve PG formirane su tako što je deo poljoprivrednih parcela kupljen od fizičkih lica, a deo zakupljen dugoročno. Na pomenutim katastrarskim parcelama ne postoji upisana žuta planinska staza, a RGZ je javno dostupan svima i samim tim, lako proverljiv. Kao i parcele, I vidikovac Kesten”, je i pre ove kupovine bio vlasništvo više fizičkih lica, te je jedino što se sada menja, ime vlasnika, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari