Gica protiv izručenja Rumuniji zbog političkog progona 1

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je danas saslušao rumunskog biznismena Sebastijana Gicu o svim okolnostima bitnim za utvrđivanje postojanja pretpostavki za izručenje, a naročito o ličnim prilikama, državljanstvu, odnosu prema Rumuniji koja traži njegovo izručenje i o njenom zahtevu za izručenje, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Navodi se da su saslušanju prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog i da je Gica izjavio da se protivi zahtevu za izručenje Republike Rumunije i naveo da se radi o političkom progonu. Branilac Gice je predložio da se pritvor zameni blažom merom – zabranom napuštanja stana, o kom predlogu će sudija za prethodni postupak naknadno odlučiti.

„U daljem toku postupka sudija za prethodni postupak će prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, nakon čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje“, naveo je Viši sud.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija. Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica. U Rumuniji je pod istragom zbog „korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari