Gojković: Srbija posvećuje punu pažnju uslovima za uključenost Roma 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je, povodom Međunarodnog dana Roma, da Srbija posvećuje punu pažnju stvaranju neophodnih uslova za što veću društvenu uključenost i potpunu ravnopravnost romskog naroda, saopšteno je iz tog ministarstva.

„Imajući u vidu stvarnost koja nas okružuje, iskreno smatram da o Romima i njihovom životu ne treba govoriti samo na današnji dan, već svakodnevno, kako bismo svi zajedno – država, društvo i pojedinci, učinili sve da se položaj romske populacije poboljša”, istakla je Gojković u Narodnom pozorištu na svečanoj akademiji „Romi koji su učinili svet boljim mestom“.

Na svečanosti koja je upriličena i povodom 50 godina od održavanja Prvog svetskog kongresa Roma u Londonu, Gojković je podvukla da je, bez obzira na postignute rezultate, važno da još više radimo na suzbijanju svih oblika netrpeljivosti i predrasuda kojima su Romi i danas izloženi.

“Neophodno je da zajedno, uz aktivno učešće romskih organizacija i pojedinaca, stvorimo jednaku šansu za sve građane, bez obzira na nacionalne ili bilo koje druge razlike“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja naglasila je da je mnogo znamenitih Roma ostavilo neizbrisiv trag u našem društvu i kulturi.

„Svojim delom, učinili su ceo svet, a posebno ovaj naš deo univerzuma lepšim i boljim. Dr Rajko Đurić, violinistkinja Fevzija Jašarević, Šaban Bajramović, pesnikinja Gina Rajničić, i ovde prisutna, Nataša Tasić Knežević, operska pevačica koja je od strane OEBS-a u 2012. godini proglašena jednom od najistaknutijih Romkinja u svetu, samo su neki od najpoznatijih“, precizirala je Gojković.

Gojković je rekla da su Romi i njihov život poslužili kao inspiracija i motiv u brojnim delima velikana srpske kulture, od Bore Stankovića u književnosti, preko slika poznatih srpskih autora, neprolaznih filmova Saše Petrovića, Emira Kusturice i Gorana Paskaljevića, pa sve do svetski poznate muzike Gorana Bregovića.

Podsetivši da su vekovima unazad Srbi i Romi na ovim prostorima delili zajedničku sudbinu, neretko prožetu velikim stradanjima i tužnim događajima, ministarka kulture i informisanja je rekla da su ti teški momenti dodatno ojačali prijateljstvo dva naroda koja su oduvek bila dobronamerna jedan prema drugom i pažljivo gajila dobre komšijske odnose.

Kroz vekove, nomadskim načinom života romska kultura primala je uticaje drugih kultura, ali je i sama znatno oplemenjivala kulture mnogih zemalja i regija. Gde god da žive, razvijaju kolektivni identitet koji se prenosi mlađim naraštajima, čuva od zaborava na prvom mestu tradicijom i kulturom.

„Kao i uvek kroz istoriju, Romi i Srbi žive i nastaviće da žive jedni kraj drugih. Na svima nama je da taj suživot obostrano negujemo i obogatimo, čineći tako boljima i nas i našu zajedničku budućnost“, zaključila je Gojković i svim Romima u Srbiji i čitavom svetu čestitala Međunarodni dan Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari