Mladićev lični biograf koji je osudio Klintona, Blera i Šredera: Ko je Goran Petronijević, branilac Milana Radoičića? 1Foto: A.K./ATAImages

Iako u Srbiji ne postoji advokat kojeg Milan Radoičić ne bi mogao sebi da priušti, Goran Petronijević je svakako bio najprirodniji izbor.

Profesionalna biografija i ideološko usmerenje čine ga idealnim zastupnikom doskorašnjeg potpredsednika Srpske liste i samoproklamovanog branitelja Srba sa severa Kosova.

Petronijević je rođen 1960. godine u Prokuplju, a detinjstvo je proveo u selu Gajtan u opštini Medveđa, gde su mu roditelji radili kao školski učitelji. Porodica mu se preselila u Beograd gde je završio Pravni fakultet.

Kako je nedavno pisao list Alo, u trećem razredu gimnazije bio je primljen u Savez komunista, a na fakultetu je bio partijski sekretar.

Nakon fakulteta, radio je kao sudija. Za sedamnaest godina karijere, imao je nekoliko stavki u biografiji kojima bi malo koji sudija u svetu mogao da se pohvali. Tako je, recimo, u maju 2000. godine jednom presudom izrekao 1.632 godine zatvora. Naime, Petronijević je bio predsednik Velikog veća Okružnog suda u Peći koje je osudilo 143 kosovska Albanca zbog krivičnog dela terorizma.

U istom periodu, Petronijević je bio član veća koje je na po 20 godina zbog bombardovanja SR Jugoslavije osudilo prazne stolice na kojima je trebalo da sede Klinton, Olbrajt, Širak, Šreder, Bler…

Pad Slobodana Miloševića istovremeno je označio i kraj sudijske i početak advokatske karijere Gorana Petronijevića. Bio je šef odbrane Radovana Karadžića u Hagu, a pred Tribunalom je branio i Veselina Šljivančanina. U zemlji je između ostalih zastupao Radomira Markovića, bivšeg načelnika RDB-a, estradnu umetnicu Svetlanu Ražnatović, pripadnika Zemunskog klana Sašu Pejakovića – Peleta…

Zamenik je predsednika desničarskog pokreta Za Srbiju, a u kratkoj biografiji na sajtu pokreta ističe se da je Petronijević “lični biograf Ratka Mladića” i “ekspert za dešavanja u Srebrenici”.

Pripadnici ovog pokreta se zalažu za “preporod nacionalne samosvesti srpske nacije i jačanje svestrane saradnje sa svim pravoslavnim slovenskim narodima i svim narodima Balkana, za afirmaciju prava na ujedinjenje svih državotvornih delova srpskog naroda koji su ostali izvan granica Srbije, za iskorenjivanje srbofobije i međunacionalne mržnje”.

Kako je nedavno pisao Radio Slobodna Evropa, Petronijević je bio jedan od posmatrača lokanih izbora koje Rusija organizovala u okupiranim delovima Ukrajine.

I iako redovno u medijima kao tumač pravnih i međunarodno-političkih prilika, u maju 2020. godine se pojavio u nešto izmenjenoj ulozi. Tada su mediji pisali da je Petronijević, zajedno sa penzionisanim sudijom Novicom Pekovićem bio žrtva fizičkog napada grupe muškaraca u jednom beogradskom kafiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari