Može li fotografija Marka Đurića i Milana Radoičića da ima posledice po Srbiju? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Fotografija ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marka Đurića i bivšeg potpredsednika Srpske liste, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, Milana Radoičića mogla bi da, smatra se u političkoj javnosti, proizvede posledice po Srbiju, ali i po Đurićevu političku budućnost.

Tokom vikenda na mreži “Iks” objavljena je fotografija Đurića i Radoičića iz jednog ugostiteljskog lokala.

Radoičić je osumnjičen pred srpskim organiam da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. Ovo je usledilo nakon što je sam javno preuzeo odgovornost za organizaciju grupe Srba koja je prošle godine ušla u oružani sukob sa Kosovskom policijom u selu Banjska, na severu Kosova i Metohije.

Američko ministarstvo finansija stavilo je Radoičića na crnu listu još 2021. godine zbog veza sa transnacionalnim organizovanim kriminalom zbog čega mu je onemogućen ulazak i poslovanje u SAD.

Više je puta najavljen povratak Marka Đurića, kojem uskoro ističe mandat ambasadora iz Vašingtona, a postoji više scenarija šta bi Đurić mogao da radi kad se u Srbiju vrati. Pričalo se i da bi mogao biti ministar, pa i premijer, a ranije i direktor Bezbednosno-informativne agencije, koju sad u v.d. stanju vodi Tomislav Radovanović.

Sam Đurić je naveo kako smatra da objavljivanje ove fotografije ima veze sa njegovim povratkom u Srbiju.

„Nemam nameru da se pravdam Kurtiju i Svećlji niti njihovim botovima i drugim zlonamernima za bilo šta. Nikada nisam krio niti se stideo vrlo javnih kontakata koje imam u okviru posla koji obavljam. Osim sa različitim srpskim predstavnicima sa kojima i dalje ostvarujem redovan kontakt i volim da se sretnem i danas, sastajao sam se mnogo puta, takođe u okviru posla koji obavljam i sa brojnim albanskim liderima koji se od domaćeg i međunarodnog pravosuđa terete za neopisive ratne zločine protiv mog naroda“, napisao je Đurić na mreži „Iks“.

milan radoičić
Foto: FoNet/Marija Đoković (Arhiva)

Novinar BIRN-a Saša Dragojlo kaže za Danas da ne očekuje neku ozbiljniju javnu kritiku SAD zbog susreta ambasadora Srbije u toj zemlji i čoveka kojem je ista ta SAD uvela sankcije.

“Od SAD ne očujem nikakvu ozbiljniju javnu kritiku, kao i obično. Te stvari se rešavaju iza zatvorenih vrata”, smatra on.

Dragojo navodi da je svakako važno utvrditi kada je ova fotografija načinjena.

“Čak i da je uslikana dok je Đurić bio ambasador u SAD, a Radoičić već tada na američkoj crnoj listi, sumnjam da bi bilo nekih ozbiljnijih posledica”, napominje ovaj novinar.

Vašington aktuelnu vlast u Srbiji, kaže, smatra saveznikom na brojnim poljima – “a što više afera, to je veći potencijal za pritisak na Vučića da „deliveruje“ ono što se od njega traži”.

“Kada je reč o odnosu srpskih vlasti prema Radoičiću – to je oduvek svojevrsni performans prenemaganja, glumatanja neobaveštenosti iliti hiljadu nijansi relativizacije. U tom svetlu tumačim izjave Đurića i Vučića. Radoičić je godinama jedan od moćnijih saveznika trenutke vrhuške i to se ne može saseći preko noći. Radoičić zna mnogo, a koliko je snažan dovoljno govori činjenica da je i dalje na slobodi, uprkos tome što je priznao da je izazvao mini-rat na severu Kosova u septembru prošle godine”, navodi Dragojlo.

Može li fotografija Marka Đurića i Milana Radoičića da ima posledice po Srbiju? 2
foto Miloš Tešić/ATAImages

Narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović smatra da Đurić građanima duguje odgovor da li je sporna fotografija nastalla pre ili nakon što se Radoičić našao na crnoj listi SAD. On smatra da ako je u pitanju druga situacija onda bi to moglo da ima posledice po Srbiju.

“Ukoliko je to bio sastanak ambasadora Đurića i lica sa poternice to može da ima dugoročne i katastrofalne posledice po Srbiju. Ukoliko je fotografija nastala u periodu dok je Đurić bio šef kancelarije za KiM, onda je to “samo” loše. Kako god bilo, fotografija je dokaz da je SNS politički, operativno i na svaki drugi način stvorio i jačao Milana Radoičića i da snose političku odgovornost za sve njegove postupke”, navodi Grbović.

Dodaje da je sramota to što je vlast i dalje spremna da brani Radoičićeva “nepočinstva i da time žrtvuje budućnost svih građana Srbije, a naročito Srba na Kosovu čiji je položaj nakon dešavanja u Banjskoj dramatično pogoršan, a pozicija Srbije u pregovorima veoma oslabljena”.

“Unutar SNS neka se dogovore ko je koga slikao i ko pušta takve fotografije u javnost”, poručuje predsednik PSG.

Može li fotografija Marka Đurića i Milana Radoičića da ima posledice po Srbiju? 3
foto: Siniša Obrenić

Predsednik Srpskog narodnog pokreta Milija Biševac smatra da je objavljivanje ove fotografije obmanjivanje.

“U trenutku kada naš narod na KiM prolazi kroz, do sada najteži period u životu , javnost se obmanjuje nekakvim fotografijama. Pre svega, diskutabilno je kada je fotografija nastala i kako je baš u ovom trenutku dospela do javnosti, odnosno kakvu nam poruku šalje. Pored ove fotografije u medijima na Kosovu kruži  fotografija gosp. Đurića i sa sadašnjim ministrom Svećljom i nekim funkcionerima vladajuće stranke u Prištini. Razlog za tako nešto jeste, siguran sam, povratak Marka Đurića u Srbiju gde ga verovatno čeka neka od najbitnijih funkcija u državi”, kaže Biševac.

On smatra da sama fotografija ne predstavlja ništa iznenađujuće za građane jer je Radoičić do skoro obavljao veoma bitnu političku funkciju i bio potpresednik Srpske liste “koja je jedina imala podršku zvaničnog Beograda”.

“Mislim da “druženje” ove dvojice funkcionera ne može uticati na stav Amerčke administracije prema Srbiji jer su pored Radojičića i mnogi drugi funkcioner na listi sankcija, kao na primer Aleksandar Vulin. Jedino šta je zanimljivo je to da se ovog puta predsednik Vučić nije ogradio od Radiočića kao što je to bio slučaj nekoliko puta pre toga”, mišljenja je Biševac.

Može li fotografija Marka Đurića i Milana Radoičića da ima posledice po Srbiju? 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

Savetnica u kosovskoj Vladi i predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković izjavila je za Betu da srpske i kosovske tajne službe koordinirano pokušavaju da diskredutuju ambasadora Marka Đurića zbog njegovog najavljenog izbora na neku važnu državnu funkciju.

Objavljivanje ove fotografije komentarisali su i međunarodni zvaničnici.

Portparol Evropske unije Peter Stano naveo je da „nije na EU da komentariše svaki sastanak predstavnika srpskih vlasti sa raznim ljudima“.

„To sa kim se sastajete odražava vas, pogotovu ako se radi o osumnjičenima za krivična dela“, poručio je Stano u odgovoru na pitanje novinara tokom brifinga o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ponovio da je Radoičić preko advokata priznao učešće u incidentu u Banjskoj i da je za njim raspisana poternica.

Hovenijer je podsetio na zahtev svoje vlade upućen zvaničnom Beogradu, u vezi sa svim pripadnicima grupe Srba koji su se Banjskoj sukobili sa Kosovskom policijom.

„Kao što su rekli visoki zvaničnici američke vlade, Srbija mora da pozove na odgovornost one koji su bili umešani u napad koji su izveli pripadnici paravojnih jedinica etničkih Srba u Banjskoj, koji je rezultirao tragičnom smrću narednika Kosovske policije“, kazao je Hovenijer.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari