Gostiljac: Podržavam obustavu rada advokata zbog stava Vrhovnog kasacionog suda 1Foto: Beta/Milan Obradović

Bivši predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac izjavio je danas da u potpunosti podržava odluku Upravnog odbora AKS o obustavi rada 20. i 21. oktobra.

Upravni odbor AKS izglasao je danas, na predlog nove predsednice AKS Jasmine Milutinović, dvodnevnu obustavu rada advokata.

Gostiljac je naveo da je to odgovor na stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) koji se tiče sudskih sporova pokrenutih zbog naplate troškova obrade bankarskih kredita.

„Oni su verovatno imali sveobuhvatnu sliku i doneli su tu odluku. Očigledno je da je Upravni odbor odlučio da to bude samo jedna od mera. Ne znam koje su dalje odluke“, rekao je Gostiljac za agenciju Beta.

VKS je ranije doneo odluku kojom je precizirano da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita koji mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

Advokati koji danas protestuju ispred prostorija AKS u centru Beograda navode da postoji 30.000 pravosnažnih presuda protiv banaka za nezakonitu naplatu troškova obrada kredita.