Gostiljac: Rano je za zadovoljstvo 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Isuviše je rano govoriti u kategorijama zadovoljstva.

Prošao je tek jedan sastanak i ne možemo da govorimo o tome da li smo zadovoljni ili nezadovoljni. Kao što smo ranije najavili, 20. septembra ćemo na osnovu izveštaja naših predstavnika u radnoj grupi, videti šta je urađeno i donećemo odluke o daljim postupcima – kaže za Danas Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije, upitan za impresije nakon prvog sastanka stalnog tela koje će se baviti unapređenjem zaštite advokata.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, juče je u prostoriji Advokatske komore Srbije održan prvi sastanak stalne radne grupe na kojem su, pored predstavnika ministarstva bili prisutni i predstavnici advokature, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Vrhovnog kasacionog suda.

Na jučerašnjem sastanku, prema saoštenju ministarstva, članovi radne grupe informisani su o preduzetim radnjama od strane nadležnih državnih organa, a u vezi sa rešavanjem ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

„Iako je Republičko javno tužilaštvo početkom 2017. godine dostavilo Komori podatke o broju i fazi krivičnih predmeta u kojima se advokati nalaze u svojstvu oštećenih, članovi radne grupe usaglasili su se da će se ponovo obratiti tom tužilaštvu kako bi se upoznali sa najnovijim podacima. Razmatrajući krivično-pravnu zaštitu advokata, ti podaci, istakli su članovi radne grupe, neophodni su kako bi se utvrdile moguće izmene postojećeg zakonodavnog okvira ili uvođenje novih krivičnih dela“, piše u saopštenju ministarstva.

Pored navedenog, dodaje se, članovi radne grupe usvojili su i metodologiju budućeg rada i dogovorili da se sastanci održavaju kontiniurano na nedeljnom nivou.

Podsetimo, nakon što je krajem jula u Beogradu ubijen advokat Dragoslav Ognjanović, advokatske komore su pozvale na jednonedeljnu obustavu rada. Između ostalog, advokati su zahtevali od države da formira stalno telo koje bi se bavilo unapređenjem zaštite advokata. Ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je izjavila da postoji mogućnost izmene Krivičnog zakonika kako bi se ojačala zaštita advokata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari