Građani neće saznati kolikom zagađenju su bili izloženi   1Foto: BETAPHOTO/EV

Nakon sedam dana od izbijanja požara na deponiji u Vinči, za koji javnost pouzdano ne zna ni da li je zaista ugašen, Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) i “Beo čista energija”, firma koja bi trebalo da preuzme upravljanje otpadom na gradskoj deponiji, oglasili su se saopštenjem u kom tvrde da građani nemaju razloga za brigu.

U tu svrhu, objavljena su i dostupna merenja, koja pokazuju da je kvalitet vazduha “zadovoljavajuć”, pa i “odličan” na pojedinim mernim mestima. O štetnim i kancerogenim jedinjenjima koja se oslobađaju pri sagorevanu mešovitog otpada, kakav je na deponiji Vinča, pa ni o potencijalnim rizicima za zdravlje ljudi, niko od nadležnih ne govori, kao da ne postoje. Stručnjaci tvrde da razmere ovog incidenta građani neće ni saznati, jer potrebnih merenja niti je bilo niti će ih biti.

Meteorolog Milenko Jovanović, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i nekadašnji, nezakonito otpušten, načelnik u Agenciji za životnu sredinu, ocenjuje da građani i dalje nemaju ključne informacije o stepenu potencijalne ugroženosti njihovog zdravlja. 

– Ovaj izveštaj GZZJZ i dalje ne daje prave informacije građanima o stepenu ugroženosti njihovog zdravlja posle epizode koja još uvek nije završena. U sasvim očekivanom požaru u Vinči, sigurno je došlo do manje ili veće emisije izuzetno toksičnih jedinjenja, kao što su dioksini i furani, PaH-ovi, jer ovakav sastav otpada koji gori, od opasnog do komunalnog, mora da ih sadrži. Dakle, izveštaj ne govori o nivou ugroženosti građana, koji je možda nizak ili visok i to nikad nećemo znati, samo zato što nije vršen adekvatan monitoring niti na pravom mestu, odnosno na izvoru i na možda desetak lokacija koje bi stručnjaci definisali prema tome dokle je došao dim, sa sadržinom opasnih jedinjenja o kojima govorim, kaže za Danas Jovanović.

Kako objašnjava, u navedenom saopštenju dat je izveštaj zagađenja standardnim česticama, koji se prate u redovnom monitoringu, a odnosi se na ugljen monoksid, sumpor dioksid i PM čestice. 

– Sve to je isto kao kada bi se samo merenjem temperature postavila dijagnoza i lečila korona. To nisu adekvatni parametri koji treba da se prate da bi se znalo pravo stanje. PM čestice su takođe produkt ovog požaru ali je suština šta se u njima nalazi. One mogu da budu poreklom i iz prašine na nekom gradilištu, ali su bezopasne. Njihove povećane koncentracije govore o tome da je to prešlo neki dozvoljeni limit, ali ne i da su toksične. O tome govori sadržaj, a o njemu do sada reči nije bilo. Ako naše institucije nisu osposobljene za ovu dijagnostiku, iako imaju potrebne masene spektrometre visoke rezolucije, mogle su da uzorkuju i pošalju u inostranstvo, jasan je Jovanović.

On dodaje da je u Beogradu potencijalno bio ugrožen veliki broj ljudi, a da su građani na sve to dobili odgovor nadležnih da je to “dim koji guši ali ne truje”. 

– Šta to znači medicinski? Gušenje je reakcija na nešto toksično, pa su te dve stvari jedna drugoj suprotstavljene. Ovo je bila nekontrolisana emisija i u količini koja je nepoznata. Neodgovorno je bilo prema građanima reći da je sve u red bez pomenutih merenja. Normalno je prema građanima reći: potencijalno ste ugroženi, ostanite u kućama, pazite decu i osetljive kategorije. A ne reći da nema zagađenja. Kako se upravlja kriznom situacijom u ovakvim slučajevima, nije moja nadležnost, ali se očigledno to ne radi kako treba. Jer i posle sedam dana imamo povećane koncentracije, a nemamo prave informacije, građani su s pravom zabrinuti, konstatuje Jovanović i dodaje da nikada nećemo saznati nivo zagađenja kom su građani bili izloženi jer nije moguće retroaktivno meriti stanje vazduha.

Jovanović najavljuje da se narednih dana očekuje godišnji izveštaj Agencije o kvalitetu vazduha za 2020. godinu, te da će se iz izveštaja videti da je u gotovo svim gradovima u Srbiji, u kojima se mere PM čestice, vazduh treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen.

Vetar donosi olakšanje

Kako Jovanović navodi, Beograđani će od danas moći da odahnu, ne zahvaljujući institucijama, već meteorološkim uslovima i najavljenom vetru.

– Od danas vetar menja pravac na severozapad, i opasne produkte požara će usmeriti na drugu stranu. Građani Beograda će moći lakše da dišu, ali nije izvesno u kom će gradu taj vazduh završiti, navodi Jovanović i dodaje da opasna jedinjenja ne nestaju iz prirode, te da će se kroz kišu i zemljište, preneti i do površinskih i podzemnih voda, a deo njih će završiti u biljkama i hrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari