Građani protestovali, komunalci se smejali i fotografisali 1Foto> M.Miljković

Protest protiv Komunalne policije, koji je organizovala Anarhosindikalistička inicijativa, održan je danas ispred sedišta policije.

 Na protestu koji su obezbeđivale jake policijske snage okupilo se oko stotinak građana, koji su nosili transparente na kojima je pisalo „Komunalci vi ste kriminalci“ i uzvikivali parole „Komunalne ubice, ruke su vam krvave“.

Desetak komunalnih policajaca stajalo je u holu zgrade, zajedno sa načelnikom Nikolom Ristićem, fotografisalo okupljene i ćaskalo uz osmeh.

Aleksa Nešić, generalni sekretar Anarhosindikalističke inicijative rekao je da je protest organizovan zbog postojanja parapolicijske organizacije koja služi da štiti bogate i maltretira siromašne građane koji pokušavaju da prežive.
– Ovaj protest nije zamišljen da bude jednokratan, već želimo da vremenom preraste u nešto veće. Hoćemo da ovo bude početak jednog opštenarodnog organizovanja protiv Komunalne policije. Nećemo se zadovoljiti smenom načelnika, niti bilo kakvom reformom, već zahtevamo ukidanje Komunalne policije jer smatramo da je ta služba suvišna i štetna po društvo u našoj zemlji – naglasio je Nešić.

Posle obraćanja okupljenima, organizatori protesta pozvali su ljude koji su imali problema sa službenicima Komunalne policije da svoju priču podele bez predstavljanja, jer kako su rekli, „ne žele da ih komunalci pronađu, maltretiraju i ucenjuju“.

Uvrtanje ruku zbog gaženja trave, odbijanje da reaguju zbog učestale buke iz obližnjeg kluba, reketiranje pijačnih prodavaca i maltretiranje taksi vozača, koji se sklonio od nevremena, samo su neki od incidenata koje su građani navodili i o kojima bi moglo da se napravi posebno izdanje. Ipak, priča starijeg građanina koga su komunalci hapsili zbog karte izdvaja se po svojoj brutalnosti.

– Trojica komunalaca izvela su me iz autobusa, vezali mi lisice i bacili me na asfalt. Onda su me odvukli iza zgrade, da bi se sklonili od ljudi i da to niko ne bi snimio. To se dešavalo na stanici kod pumpe u Borči i trajalo oko 45 minuta. Sve vreme su me tukli ali im to nije bilo dovoljno, pa su pozvali i pojačanje iz Zemuna. Patrole su pristizale i u jednom trenutku oko mene se našlo njih desetorica. Ubacili su me u džip potpuno pocepane odeće i nastavili da me maltretiraju a kada sam počeo da jaučem od bolova, rekli su mi „da se ne foliram“. Glavni kolovođa te turture bio je komunalni policajac Ilija Perotić, batinaš kome ovo nije bilo prvo prebijanje – završio je svoju priču stariji gospodin.

Anarhosindikalistička inicijativa najavila je da će uskoro organizovati novi protest i šetnju jer se „torturi Komunalne policije mora stati na kraj“. Protestu su, između ostalih prisustvovali i predstavnici inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Policija pokušala da legitimiše građane

Skup ispred sedišta Komunalne policije protekao je mirno. Jedina incidentna situacija dogodila se po završetku protesta, kada su petorica pripadnika interventne jedinice izašli iz jednog ulaza u Mekenzijevoj ulici i zaustavili starijeg gospodina koji je nosio transparent, sa namerom da ga legitimišu. On je odbio da pokaže ličnu kartu i policajci su krenuli da ga privode. Stariji gospodin povikao je da ga hapse što su okupljeni čuli i zbog toga glasno negodovali. Jedan od novinara prišao je policajcima i pokazavši pres legitimaciju, upitao zašto ga hapse. Policajci ništa nisu odgovorili već su pustili čoveka i povukli se u ulaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.