Građani užičkog naselja godnama čekaju da se reši problem klizišta 1Klizište u Ulici Svetozara Markovića/Foto:Grad Užice

Veliko klizište u Ulici Svetozara Markovića u užičkom naselju Koštica, neće biti uskoro sanirano, jer je za to potrebno od 80 do 100 miliona dinara.

Kako u gradskom budžetu nema toliko novca, lokalna vlast očekuje pomoć države.

Pomeranje tla u toj ulici, koja je nedavno potpuno rekonstruisana, ali nije rešen problem klizišta, dešava se duže od dvadeset godina.

Krajem janura ove godine, naglo otapanja snega i obilne kiše su pokrenule tlo i sredinom ulice je nastao rascep dug oko od tridesetak metara.

Međutim, nadležni tvrde da nema rizika od urušavanja kuća.

„Godinama se to ponavlja. Dođu stručnjaci, nabacaju kamenje i zatrpaju rupe, onako da čisto nešto urade, asfaltiraju to i odu. I tako svake druge godine, umesto da to urade kako treba“, kazala je stanarka te ulice.

Predstavici Gradskog štaba za vanredne situacije i lokalnih komunalnih službi su, pre neki dan, bili na licu mesta i, kako je za Danas rekao Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, ocenili da je „stanje stabilno“.

Dodao je da će narednih dana geolozi iz privatnog preduzeća „Putevi Užice“ ponuditi rešenje za taj problem.

„Stanje je trenutno stabilno, ali bilo je manjih pomeranja tla. Gelozi će nam reći da li su ugrožene kuće. Po nekim našim informacijama, one nisu ugrožene, ali potrebno je mišljenje stručnjaka“, kazao je za Danas Maksimović.

On je objasnio da su na toj lokaciji, pre nekoliko godina, obavljena geomehanička istraživanja, urađen je projekat i pribavljena građevinska dozvola za radove.

Ideja je, kaže Maksimović, da se na dubini od jedanaest metara postavi 29 betonskih šipova, prečnika jedan metar, koji će se povezati betonskim gredama, čime bi se, prema mišljenju stručnjaka, sprečilo pomeranje tla.

Podizanje potpornih zidova, dodaje, ne bi bilo efikasno.

„Procena je da bi saniranje kompletnog klizišta, u gornjem i donjem delu ulice, koštalo od 80 do 100 miliona dinara. Pokušavamo da obezbedimo novac od države, jer ga nemamo u budžetu grada“, kazao je za Danas Maksimović i objasnio da bi radovi trebalo da počnu kada se obezbedi novac, ali ne pre kraja zime.

Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, nakon ocene da je to dugogdišnji problem, kazao je da se „stanje prati, ali da rizik postoji zbog otapanja snega“.

Navodeći da se „radi o prirodnim silama, na koje je teško uticati, naročito u kratkom vremenskom periodu“, gradski većnik za vanredne situacije Zoran Lazić je poručio da je „bitno da su stanovnici tog kraja obavešteni i da prate situaciju, kako bi Grad mogao da deluje preventivno.“

Sanacija zida u Beogradskoj ulici

Pre nekoliko dana, sa sličinim problemom suočili su se i stanovnici Beogradske ulice pošto se srušio potporni zid.

Nakon raščišćavanja terena, kako je rečeno, novi zid biće izgrađen u najkraćem roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari