Građanski preokret: Pravosuđe treba da reaguje uvek 1Foto: Građanski preokret

Udruženje Građanski rpeokret saopštilo je da ohrabruje reakcija policije i tužilaštva u Zrenjaninu zbog kršenja Zakona o dobrobiti životinja na gradilištu fabrike automobilskih guma Linglong.

Kako navode, osnovni javni tužilac u Zrenjaninu izjavio je da se dve osobe tretiraju kao osumnjičeni i da je dat nalog policiji da prikupi obaveštenja i dostavi tužilaštvu krivičnu prijavu zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja.

Građanski preokret podsetio je tužioca da su pre šest meseci podnete krivične prijave protiv odgovornog lica invetsitora Linglong i odgovornog lica izvođača građevinskih radova China Engineering Group Tianjin Electric Power Construction, zbog izvršenog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole.

Oni su pozvali osnovnog tužioca za postupi po tim prijavama i podsetili da su tokom proteklih godinu dana podneli tri tužbe Upravnom sudu, protiv odluka gradskih i pokrajinskih organa, a u vezi sa izgradnjom fabrike automobilskih guma Linglong, zbog kršenja Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, o kojima taj sud još uvek nije odlučivao.

Aktivisti Građanskog preokreta podsećaju u svom saopštenju da bi pravosudni organi trebalo da štite zakon uvek, a ne samo kada neka nezakonitost završi na društvenim mrežama, u vidu viralnog snimla koji ustalasa javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari