Grčki parlament juče nije uspeo da izabere novog predsednika države u poslednjoj rundi glasanja, zbog čega predstoje vanredni izbori, što bi moglo da se odrazi na međunarodni program za finansijsku pomoć. Ovaj program je Grčkoj potreban da bi mogla da izmiruje svoje dužničke obaveze.

Kandidat Stavros Dimas, inače bivši evropski komesar, nije sakupio 180 glasova, koliko je potrebno da bi postao šef države. Njemu je podršku pružilo 168 poslanika, dok ga 132 nije podržalo.

Kako nalaže grčki zakon, Parlament će zato biti raspušten i biće raspisani izbori, zbog čega će se, kako navode dobri poznavaoci prilika, finansijska tržišta i grčki partneri iz EU suočiti s nedeljama neizvesnosti, što bi moglo da poljulja ionako slab ekonomski oporavak zemlje. Premijer Antonis Samaras izjavio je da će izbori biti održani 25. januara, prenela je Beta.

Partija Siriza, koju u izveštajima nazivaju ekstremno levičarskom, želi da raskine sporazum Grčke o finansijskoj pomoći sa EU i MMF-om, kao i da poništi veliki deo njenih dugova. Mesecima se dobro plasirala u anketama javnog mnjenja, mada joj je rejting pao u proteklih nekoliko nedelja. Ono što bi moglo da predstavlja dodatni problem i za Sirizu i za Samarasovu konzervativnu partiju Nova demokratija jesu i neslaganja među potencijalnim koalicionim partnerima nakon izbora, zbog čega bi nova vlada mogla da bude kratkog veka. Na dan glasanja grčke akcije su pale za deset odsto.

Samaras je apelovao na poslanike tokom vikenda da izglasaju Dimasa da bi zamenio 85-godišnjeg Karolosa Papuljasa na predsedničkoj funkciji i tako omoguće okončanje poslednje runde pregovora o paketu pomoći.

Međutim, pošto je ponudio nagodbu da se izbori umesto sredinom 2016. održe krajem sledeće godine, odbio je nove ustupke i rekao da je uveren u izbornu pobedu.

Pregovarački tim EU, MMF i ECB trebalo je sledećeg meseca da obnovi pregovore o okončanju programa finansijske pomoći od 240 milijardi evra (290 milijardi dolara) i da se dogovori o privremenom programu nakon dodele paketa pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari