Grujičić: Sela i manja mesta dobiće pokretne ambulante 1Danica Grujičić: foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je danas da će sela i manja mesta u Srbiji dobiti pokretne ambulante u kojima će raditi lekari opšte medicine koji će biti osposobljeni da rade i na ultrazvučnom aparatu, rendgenu i EKG uređaju, a ambulante će, između ostalog, imati i malu laboratoriju.

„Obezbeđivanje stanova za sestre i lekare koji će raditi u tim malim sredinama je isto važno. Projekat je odobrila Svetska banka, a realizacija bi trebalo da krene u drugoj polovini sledeće godine. Ako sve bude u redu, 2029. bi ovo bilo realizovano“, rekla je Grujičić za list „Politika“.

Onaje kazala da Srbija trenutno ima 20 aparata za zračenje obolelih od malignih bolesti, da je raspisan tender za nabavku šest mamografa i da će biti nabavljeno ukupno 18 takvih aparata.

„Što se tiče ultrazvučnih aparata, grad Beograd nabavlja osam za domove zdravlja, a odlukom Vlade Srbije biće kupljeno još 15. Sledeće godine bi trebalo da se ratifikuje sporazum o kreditu Svetske banke o nabavci još deset magnetnih rezonanci i dva nova aparata za zračenje“, rekla je ona.

Navela je da se obuke lekara za rad na aparatima sada brzo završavaju jer su aparati savremeniji, kao i da će lekari raditi standardizovane preglede jer će sve biti umreženo.

„Od marta će biti revidirane sve liste čekanja. Tada će biti pacijentima mnogo lakše da zakažu pregled. Proveravaćemo koliko je pacijenata pregledano svakog dana. Sada daljinski možemo to da proveravamo jer će sve ustanove biti umrežene“, rekla je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari