Grupa humanitaraca neprijatno dočekana u Prihvatilištu za stara i odrasla lica 1Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu Foto: prihvatiliste.com

Grupa aktivista danas je posetila Prihvatilište za stara i odrasla lica na Voždovcu, ali je uprkos ranijoj najavi direktorka te utanove Nevenka Nikić-Simatković poručila da tu akciju ne vidi kao dobronamernu, već kao političku promociju, i jasno je pokazala da su nepoželjni, saopštila je ta grupa građana.

„Nakon kratkog umetničkog programa i posluženja za korisnike, grupu humanitaraca dočekalo je neprijatno iznenađenje“, navedeno je u saopštenju, koje je u ime grupe građana medijima prosledila profesorka Biološkog faklteta Biljana Stojković.

Dodaje se da se može pretpostaviti da je direktorki dojavljeno da su neki od prisutnih, među kojima je bilo glumaca, karikaturista i građanskih aktivista, angažovani u različitim aktivnostima svrstanim u opoziciono delovanje.

Konstatovano je da je ljutnja direktorke verovatno uzrokovana strahom od konsekvenci koje uprava može snositi od vladajućeg režima zbog učešća nekih prepoznatljivih aktivista.

„Iako su se svi pojavili sa svojim imenom i prezimenom, bez obeležja pripadnosti bilo kom udruženju, a neki nisu ni aktivni učesnici protesta, direktorka je samostalno izvršila njihovo svrstavanje u, na primer, organizaciju 1 od 5 miliona“, piše u saopštenju.

Aktivisti pitaju da li je ovo još jedan vid diskriminacije ljudi koji misle drugačije u odnosu na vladajuću stranku, kao i da li je dozvoljeno bilo kakvo javno, pa i humanitarno delovanje osobama drugačijeg svetonazora? Grupa građana se pita i da li, prema viđenju ove vlasti, opoziciono nastrojeno građanstvo ne može biti humano?

„U celom ovom događaju najveću štetu pretrpeli su korisnici Prihvatilišta, budući da je obustavljeno druženje, ćaskanje i topla ljudska emocija“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari