Gucati i Haradinaj ostaju u pritvoru 1Sa suđenja Gucatiju i Haradinaju (Foto: Screenshot sudnice)

Specijalizovano veće Kosova u Hagu zadržalo je u pritvoru nekadašnje lidere Udruženja veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, i pored toga je ovaj haški sud dobio tražene informacije od Kosovske policije, javio je Reporteri, prenelo Kosovo onlajn.

Od policije su zatražene informacije u vezi sa ovlašćenjima i mogućnostima ograničavanja kretanja lica koja su podložna privremenom puštanju na slobodu, njihovom eventualnom nadzoru i mogućnostima da budu u kućnom pritvoru.

U odluci o produženju pritvora Haradinaju, Veće zaključuje da postoji opasnost da on može ometati postupak i počiniti krivična dela za koja se tereti ili je ranije ranije pretio da će ih počiniti, ako bude pušten na slobodu.

„Samo uz praćenje komunikacije kao što se to radi u pritvorskim objektima Specijalizovanih veća komunikacija gospodina Haradinaja može se efikasno kontrolisati s ciljem da se u dovoljnoj meri umanje rizici da on ometa procedure ili da počini nova krivična dela”, navodi se u odluci.

Komisija dalje napominje da uslovi navedeni u zahtevu za Haradinajevo puštanje na slobodu ne mogu u dovoljnoj meri da umanje rizik da ometa postupak širenjem ili omogućavanjem širenja poverljivih ili na drugi način zaštićenih informacija, preteći ili utičući na svedoke, žrtve ili saučesnike.

Kada je u pitanju Hisni Gucati, Veće je, takođe, zaključilo da postoji opasnost da on, ukoliko bi bio pušten da se brani sa slobode, može da ometa tekući postupak „širenjem ili omogućavanjem širenja poverljivih ili drugih zaštićenih informacija, kao i da postoji mogućnost da će da preti ili da utiče na svedoke, žrtve ili saučesnike“.

Optužnica nekadašnje lidere Udruženja veterana OVK tereti u šest tačaka, i to za krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke),- zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Ta krivična dela, Gucati i Haradinaj su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za medije Udruženja u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Speciajalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosvova u Hagu, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Posle zimske pauze Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koja će trajati do 7. januara, u utorak, 11. januara biće nastavljeno suđenje Gucatiju i Haradinaju.

Podsetimo i da će suđenje Saljihu Mustafi biti nastavljeno u utorak, 18. januara, saslušanjem svedoka.

Mustafa se tereti za zločine počinjene na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, u periodu od 1. do 19. aprila 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari