Turska je posvećena promenama u svom društvu kako bi nastavila put ka integraciji u Evropsku uniju, izjavio je ministar spoljnih poslova Abdulah Gul. On je najavio sedmogodišnji plan za nastavak reformi koji će se sprovoditi bez obzira na to ima li napretka u pregovorima o pridruživanju.

Turska je posvećena promenama u svom društvu kako bi nastavila put ka integraciji u Evropsku uniju, izjavio je ministar spoljnih poslova Abdulah Gul. On je najavio sedmogodišnji plan za nastavak reformi koji će se sprovoditi bez obzira na to ima li napretka u pregovorima o pridruživanju.
Pregovori o članstvu Turske u Uniji delimično su zamrznuti zbog spora o statusu Kipra, države članice EU koju Ankara ne priznaje. Turska će nastaviti da sprovodi reforme nezavisno od toga hoće li je Brisel primiti u članstvo, rekao je Gul. „Ako bismo sada razmišljali o mogućnostima za prijem to bi značilo gubljenje vremena. Važno je da radimo na transformaciji zemlje“, istakao je Gul.
Turski lideri više puta su ponovili da će implementirati kriterijume EU za reforme podeljene u poglavlja za dobro države, a ne samo zbog mogućeg učlanjenja. „Sami ćemo otvoriti i zatvoriti ova poglavlja“, rekao je Gul predstavljajući dokument od 400 stranica koji predviđa rokove za reforme. Prema tom dokumentu reforme bi trebalo da budu sprovedene do 2013, a cilj je uskladiti postojeće turske standarde u oblastima od zaštite životne sredine do energetike i zdravstva sa standardima Evropske unije.

EU pozdravila nastavak reformi u Turskoj

Brisel – Brisel je juče pozdravio sedmogodišnji plan reformi koje je najavila Turska kako bi se približila normama EU. „Evropska komisija samo može da pozdravi plan koji je usvojila Turska, što očekuje i od svake zemlje kandidata“, rekla je jedna portparolka EK na konferenciji za novinare. Ona je, međutim, istakla da je suviše rano za komentarisanje „sadržaja“ tog plana. Plan ne donosi nove elemente kada je reč o eventualnom datumu prijema Turske u EU. „EU ima veoma jasan stav po tom pitanju – ne definišemo unapred datume prijema“, rekla je portparolka Evropske komisije.

„Naš plan da postanemo punopravna članica EU odlučno ćemo nastaviti da sprovodimo“, naglasio je Gul. On je ponovio nameru vlade da sprovede političke reforme, uključujući i izmenu člana 301 Krivičnog zakonika koji zabranjuje povredu turskog identiteta, a prema kojem je suđeno piscu nobelovcu Orhanu Pamuku, pogubljenom novinaru Hrantu Dinku i drugim intelektualcima. Međutim, ministar nije naveo precizan rok za izmenu zakonika.
Decembra 2006. EU je delimično zamrzla pregovore o članstvu s Turskom zbog odbijanja Ankare da uspostavi carinsku uniju s Kiprom i otvori svoje luke za grčki deo ostrva. Napredak u pregovorima otkako su počeli oktobra 2005. težak je i spor. Nemačka kao trenutno predsedavajuća EU želi da podstakne obnovu pregovora u četiri poglavlja pre isteka njenog mandata u junu.
Međutim, turski zvaničnici ponavljaju da Ankara neće sprovesti sporazum iz 2005. koji nalaže otvaranje luka i aerodroma za Kipar dok Brisel ne ukine trgovinski embargo prema turskoj zajednici na severnom delu ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari