Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je juče posle razgovora sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima da „SAD neće napustiti nevine civile u Gazi i da će učiniti sve kako bi se zadovoljile njihove humanitarne potrebe“. Ali, ona nije kritikovala potez Izraela, već je rekla: „Hamas je takođe neprijateljski entitet i za Ameriku“.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je juče posle razgovora sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima da „SAD neće napustiti nevine civile u Gazi i da će učiniti sve kako bi se zadovoljile njihove humanitarne potrebe“. Ali, ona nije kritikovala potez Izraela, već je rekla: „Hamas je takođe neprijateljski entitet i za Ameriku“. I predsednik Abas vodi tešku bitku s liderima pokreta Hamas koji je u junu preuzeo kontrolu nad teritorijom Gaze i primorao ga da formira odvojenu vladu na Zapadnoj obali.
Islamska grupa Džihad je u međuvremenu saopštila da, uprkos izraelskim pretnjama, neće obustaviti lansiranje raketa na teritoriju te zemlje. Abu Ahmed, zvaničnik islamističkih pobunjenika, rekao je: „Rakete potvrđuju naš stav o vođenju svetog rata i otpora protiv okupacije“. „Zbog toga otpor može biti obustavljen samo onda kada se okonča izraelska okupacija“, dodao je on.
Palestinski lideri zatražili su od Rajsove detalje o ciljevima za koje se nadaju da će predstavljati prodor na bliskoistočnoj konferenciji koja će u novembru biti održana u Vašingtonu, ali je prekjučerašnja objava Izraela da Gaza predstavlja „neprijateljski entitet“ bacila tamnu senku na razgovore. Rajsova je rekla da predstojeća bliskoistočna konferencija mora biti „suštinska“. „Ja ću se zalagati, kao što će se zalagati i predsednik Abas i izraelski premijer Ehud Olmert i njihovi timovi, da veoma brzo izradimo neophodne pripreme za održavanje uspešnog sastanka“. Dve strane treba da izrade nacrt dokumenta pre konferencije koji će „postaviti temelje ozbiljnim pregovorima“, rekla je Rajsova pre nego što je otišla u Jerusalim na razgovore sa izraelskom stranom.
Pomoćnik predsednika Abasa Nabil Amr rekao je da je Rajsova rekla Abasu da će se raspravljati o najproblematičnijim pitanjima, kao što su granice buduće palestinske države, sudbina izbeglica i status Jerusalima. „Sastanak je bio uspešan, s naše tačke gledišta, jer je Rajsova ponovo uverila predsednika Abasa da će se konferencija ticati ključnih pitanja“, rekao je Amr. Vlada Hamasa u Gazi juče je saopštila da se neće ograničavati nikakvim sporazumima koji bi mogli da budu postignuti na predstojećoj bliskoistočnoj konferenciji. „Nikakav sporazum, koji bi mogao da bude rezultat mirovne konferencije, u američkoj režiji na jesen, neće obavezivati Palestince“, rekao je portparol Hamasa Taher Nunu.
Predsednik Abas je prekjučerašnju odluku Izraela okarakterisao kao „ugnjetavačku“ i istakao da će ona pojačati patnje stanovnika Gaze. Ipak, Abas nije obustavio mirovne napore sa Izraelom, što je mogao da bude odgovor na izraelsku odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari