Tema konferencije GO SNS Požarevac bila je situacija oko zakupa lokala čiji je vlasnik grad Požarevac. Medijima je prezentovana situacija u ovoj oblasti, i izneti su podaci koji ukazuju na izuzetno konfuznu situaciju u kojoj nisu isključene ni tužbe pojedinim zakupcima.


Na konferenciji su bili prisutni predsednik gradskog odbora SNS Požarevac Nebojša Jočić, potpredsednik Mladen Ničić kao i član Gradskog veća Vejan Cvejić, koji je ujedno i član GO SNS Požarevac.

Kao član Gradskog veća, Cvejić je predsedavao komisijom koja je imala zadatak da proveri uslove i način korišćenja poslovnog prostora kojim raspolaže i daje u zakup Gradska uprava. Utvrđeno je da je ukupan broj lokala 150 ali da je trećina poslovnih jedinica vraćena zakonskim vlasnicima po osnovu restitucije, tako da je trenutno oko 100 lokala pod ingerencijom grada. Od stotinu lokala, oko dvadeset se trenutno ne izdaje usled lošeg stanja u kojem se nalaze. O njihovoj sudbini respravljaće se tek kada se sazna koliko će još lokala biti vraćeno naslednicima zakonskih vlasnika.

Neverovatna stvar je da od osamdeset gradskih lokala koji trenutno rade, samo šest imaju važeći ugovor dok je ugovor o zakupu istekao kod preostalih 74.

– Nadležne službe su dobile nalog da svi koji duguju po osnovu zakupa budu utuženi, kao i da se sve neredovne platiše odmah isele iz poslovnog prostora. Ne znam kako su do sada članovi Gradskog veća koji su bili zaduženi za lokale tolerisali ovakvo stanje. Ubuduće ću insistirati da se sa time prekine i da se prema svim zakupcima zauzme isti stav. – kazao je Vejan Cvejić, napomenuvši da će iste mere biti pokrenute i protiv svih onih koji su zakupili gradske lokale a posle ih i sami dali trećim licima u zakup.

Na konferenciji je još rečeno i da će se redovnim zakupcima produžiti ugovor na još dve godine i da će se trenutno prazan prostor kroz javno nadmetanje ponuditi zainteresovanim licima.

Trenutni dug aktuelnih zakupaca iznosi 6,5 miliona dinara, dok potraživanja prema iseljenim zakupcima iznose preko 15, 5 miliona dinara, rečeno je na konferenciji apostorfirajući pravno imovinsku i finansijsku gradsku službu kao najodgovornije za ovakvo stanje.

Vejan Cvejić je kazao da su najveći dužnici po osnovu zakupa gradskih lokala PIT Komerc „Panefino“ koji duguje oko 1,5 miliona dinara i Industrija obuće „Beograd” oko 800.000 dinara, dok se ostali dužnici kreću u rasponu od 50-100.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari