Helsinški odbor: Brutalna kampanja protiv predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" 1Zlatko Paković Foto: www.czkd.org

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kao producent predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ zatražio je od nadležnih organa da reaguju na brutalne pretnje kojima je posle premijere izložen reditelj predstave Zlatko Paković.

Oni su pozvali kritičku javnost, pozorišne i druge institucije kulture da osude ovakve reakcije na pokušaj da se progovori o zločinu.

„Cilj tih surovih i vulgarnih pretnji usmeren je na sprečavanje daljih izvođenja predstave u Srbiji. Želi se ućutkati kritički deo društva koji govori o najtraumatičnijim procesima i događajima iz novije istorije regiona, pre svega o istorijsko-političkoj odgovornosti srpskih intelektualnih elita za rat i zločine nad bošnjačkim stanovništvom, uključujući i genocid, u Bosni i Hercegovini“, navedeno je u saopštenju Helsinškog odbora.

Dodali su da ova predstava kojom je Helsinški odbor obeležio 25 godina od genocida u Srebrenici, nije ceremonijalne prirode, već govori o suštini tog zločina.

„Autor Zlatko Paković svojom umetničkom intervencijom razotkriva ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme, koji su zločin genocida najpre omogućili, a sada ga poriču. To je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u epicentar stavlja jedno od najvažnijih moralnih pitanja za društvo u Srbiji – priznanje genocida u Srebrenici“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će uprkos očitim opstrukcijama, Helsinški odbor učiniti sve da obezbedi uslove za izvođenje ove predstave, a od nadležnih organa, policije, tužilaštava i sudova, očekuje da spreče ugrožavanje bezbednosti autora i aktera ove predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari