Rubini, dijamanti, zlato i platina: Heraldičar opisao kakvo je ordenje delila SFRJ 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ne znamo koji su primerci državnog ordenja ukradeni iz Odeljenja za ordenje Palate Srbije, ali državni vrh SFRJ je svojevremeno delio i vrlo retka i vredna odlikovanja, čija cena može da seže od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra, rekao je heraldičar Nemanja Todorović Štiplija za N1.

Ljudi koji su upleteni u ovo krivično delo poznati su u krugovima kolekcionara odlikovanja i tačno su znali šta rade, naveo je on za N1.

„Količina koja je izneta iz Palate Srbija za mene je iznenađenje. To je ogromna količina i može da bude bilo šta. Možda bi bilo dobro da policija dostavi listu toga šta je ukradeno, jer to može da bude i nešto manje vredno, ali i veoma skupo plaćeno na tržištu antikviteta“, rekao je Todorović Štiplja.

Jugoslovenska odlikovanja su na velikoj ceni među kolekcionarima, naročito ona koja su pravljena od plemenitih metala i dragog kamenja, objasnio je heraldičar.

Na koji se način to ordenje čuvalo od prestanka postojanja savezne države do danas, javnosti nije poznato, dodao je.

„SFRJ je imala veoma organizovan ordenski sistem, kopiran od Sovjeta, ali unapređen. Dosta odlikovanja se dodeljivalo na godišnjem nivou, možda i oko 100.000 komada. Ali većina toga je u kolekcionarskom smislu bezvredno. Međutim, Jugoslavija je imala veoma lepe i retko dodeljivane ordene u višim stepenima – Orden jugoslovenske zvezde, Orden slobode, Orden narodnog heroja“, nabrojao je on.

Orden slobode je vrlo retko dodeljen, oko pet ili šest puta unutar Jugoslavije i možda još dva, tri puta van zemlje, naveo je.

„On je napravljen od zlata i platine sa 40 rubina i 60 dijamanata u sebi. On je u kolekcionarskom smislu veoma vredan – od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra. Verujem da su vlasti Jugoslavije imale napravljen taj orden u duplikatu i još nekoliko primeraka. Mene sada zanima gde se čuva taj orden? Orden jugoslovenske zvezde je takođe napravljen od zlata, platine i rubina. Orden junaka socijalističkog rada ima pet rubina…“, naveo je on, ističući da ne može biti siguran da li se i ti primerci čuvaju u prostoriji iz koje je nestalo ordenje.

Kako su mediji ranije pisali, Slobodan Homen, bivši državni sekretar Ministarstva pravde, dobio je uvid u kutiju u kojoj se nalazilo ordenje na godinu dana, a onda su kutije vraćene zapečaćene, a prazne.

„Ne znam kako funkcioniše obezbeđenje na ulazu u SIV, ali sve ono što je ostalo od bivše države, trebalo je na vreme da bude deponovano u druge institucije, prvenstveno Muzej Jugoslavije i Arhiv Jugoslavije, a ne da skuplja prašinu u zgradi SIV-a. Po prestanku postojanja SRJ velika količina odlikovanja i te države je ostala nepodeljena i treba razgovarati o tome koje institucije treba da preuzmu odlikovanja i stvari koje su ostale iza država koje više ne postoje“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari