U ponedeljak, 24. avgusta, u Kučevu će početi Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, 42. po redu, dok će FESTEF 2009, kao izdvojen program, biti održan tokom jeseni. Manifestacija će biti otvorena defileom učesnika ulicama Kučeva, uz koncert izvorne narodne muzike i nastup kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

U okviru smotre biće organizovan i festival „Truba Miroslava Matušića“, četvrti po redu, na kome će se takmičiti trubači solisti, uz reviju trubačkih orkestara Srbije. Biće održana i deveta kolektivna izložba slikara homoljskog kraja „Braničevska paleta“ i Opštinska smotra dečjeg izvornog stvaralaštva, koja je na programu završnog dana manifestacije, 30. avgusta.

U sklopu najveće smotre narodnog stvaralaštva kučevačkog kraja, održaće se i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela i izložba narodnih rukotvorina pod nazivom „Zlatne ruke“. U pratećem programu posetioci će moći da prisustvuju i demonstraciji ispiranja zlata na reci Pek i izboru za najlepšu pastiricu kučevačkog kraja. Osim praćenja programa smotre, organizatori posetiocima preporučuju i obilazak pećine Ravništarka, koja je za posete zvanično otvorena 3. juna 2006. godine, posle 23 godine istraživanja. U ovoj pećini, koja se nalazi u blizini sela Ravnište, za turističke posete uređeno je 560 m pećinskih kanala.

Osim Ravništarke, za posetioce je otvorena i pećina Ceremošnja, u čijoj blizini su botanički park sa biljkama karpatsko-balkanskog područja i etnopark sa eksponatima koji svedoče o materijalnoj kulturi homoljskog kraja. U blizini Kučeva je i pećina Dubočka, jedna od najdužih u ovom kraju, koja se nalazi kod sela Duboka. Pošto je speleolozi još uvek istražuju, ona nije otvorena za posete turista. Takođe, preporučuje se i obilazak arheološkog nalazišta iz trećeg veka Kraku lu Jordan i manastira Gornjak i Vitovnica. U sklopu „Homoljskih motiva“, ali kao vremenski izdvojen program, u Kučevu će se tokom jeseni održati 18. Festival televizijskog etnološkog filma, FESTEF 2009. Pobedniku festivala pripašće glavna nagrada, statua „Zlatni pastir“, a biće nagrađeni i najbolji etnološki zapis, režija, scenario, amaterski film i kamerman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari