Po nalogu JP Zavod za izgradnju grada počelo je uklanjanje obolelih i oštećenih stabala drvoreda sibirskog bresta u Ulici cara Dušana.
Drvored sibirskog bresta zasađen je pre više od 20 godina, a stabla su usled intenzivnog zagađenja vazduha obolela i ugrožavaju ne samo okolna stabla druge vrste u ulici, nego i šire na teritoriji grada Novog Sada.

Po nalogu JP Zavod za izgradnju grada počelo je uklanjanje obolelih i oštećenih stabala drvoreda sibirskog bresta u Ulici cara Dušana.
Drvored sibirskog bresta zasađen je pre više od 20 godina, a stabla su usled intenzivnog zagađenja vazduha obolela i ugrožavaju ne samo okolna stabla druge vrste u ulici, nego i šire na teritoriji grada Novog Sada. Kako od ove bolesti ne postoji mogućnost izlečenja, jedina mera zaštite ostalog zelenila je uklanjanje kompletnog drvoreda, saopštio je ZIG, dodajući da stručnjaci hortikulture ne preporučuju sibirski brest za drvorede u urbanim sredinama zbog plitkog površinskog korena i lako lomljivih grana.
ZIG je i pre seče sibirskog bresta počeo sa uređenjem desne strane Ulice cara Dušana, gledajući iz pravca Futoške ulice, a u okviru radova planirana je izgradnja parkinga, trotoara, biciklističke staze i semafora. Po završetku građevinskih radova umesto posečenih stabala biće zasađen novi drvored piramidalnog hrasta koji će se uklopiti u novi lik ulice visokog urbanog standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari