Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa: Nismo dobili obaveštenje o optužnici iz Srbije protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota 1Foto: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je danas da još nije dobilo zvanično obaveštenje o optužnici iz Srbije protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnice za ratne zločine protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Oni se optužnicom terete da su 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Iz Ministarstva su za N1 rekli da nadležna tela u Hrvatskoj nisu potpuno upoznata s predmetom. Kažu da je iz objavljenih delova optužnice u hrvatskim medijima izvesno da je ona sastavljena suprotno ključnim postulatima međunarodnog krivičnog prava, tako da se narušava pravo na pravično suđenje.

„Sistem pravosudne saradnje mora se temeljiti na načelu uzajamnog poverenja, odnosno poverenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da osigura nepristrano, pravično i efikasno vođenje krivičnog postupka, a ne da iskrivljuje načela univerzalne jurisdikcije uvodeći svojevrsnu kvazi-univerzalnu jurisdikciju“, rekli su iz Ministarstva za N1.

Iz Ministarstva ističu da Hrvatska očekuje od Srbije da poštuje međunarodne standarde i da pokaže istinsku volju za rešavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih komisija i dodaju da se planira sastanak s optuženim pilotima.

„Pravne službe nadležnih ministarstava razmatraju domaće i međunarodne pravne mehanizme. Na sastanku s pilotima razgovaraće se o daljnjim postupanjima u ovom predmetu, uzimajući u obzir objavljene delove optužnice“, kazali su iz Ministarstva za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari