Olenik: Hrvatska odlučna da sačuva nametnuti narativ o "Oluji" kao oslobodilačkoj akciji, negirajući etničko čišćenje Srba 1Foto: ZZV

Advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa Vladimira Mikca, koga je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, zajedno sa još trojicom hrvatskih oficira, optužilo za granatiranje srpskih civila na Petrovačkoj cesti 1995. godine, komentarisao je najnoviju odluku Hrvatske.

Naime, Hrvatska se oglasila da neće postupati po molbi koje je njihovo ministarstvo pravosuđa primilo od Srbije, a tiče se uručenja poziva na ročište hrvatskih oficirima.

„Saopštenjem hrvatskog Ministarstva pravde je potvrđeno naše predviđanje da Hrvatska neće postupiti po zahtevu našeg suda za ratne zločine u slučaju „Petrovačka cesta“. Iako očekivano, ovakav stav zvaničkog Zagreba je višestruko štetan. Najpre, potpuno ignorisanje ovog postupka od strane Hrvatske u većem delu onemogućava optužene pilote da se efikasno brane, čime se u manjem delu ugrožava pravičnost samog postupka a u većem delu se krše baš prava optuženih“, ističe Olenik za Dnaas.

Kako dodaje, posebno je problematično obrazloženje, „jer i sama Hrvatska ima tzv. univerzalnu nadležnost za predmete ratnih zločina, dok bi drugima da uskrati istu mogućnost“.

„Najbitnije, hrvatsko pravosuđe je imalo 27 godina da procesuria ovaj slučaj ali ne samo da nisu ništa uradili, već su odbili da ogovore i na zahtev tužilaštva BiH jer se sve dogodilo na njihovoj teritoriji. Da su sami istražili ovaj slučaj i da su sami procesurali optužene, naše pravosuđe ne bi imalo osnova da postupa. Ovako su prosto naterali naše Tužilaštvo za ratne zločine da podigne optužnicu jer je svima jasno da hrvatsko tužilaštvo to nikada ne bi uradilo“, ukazuje Olenik.

Po njegovom mišljenju, iz saopštenja hrvatskog ministarstva je jasno da hrvatska strana ovaj sudski postupak prebacuje u političku sferu ili arenu, jer su navedeni razlozi čisto političke prirode.

„Konkretno, Hrvatska je odlučna da po svaku cenu pokuša sačuvati nametnuti narativ o „Oluji“ kao isključivo oslobodilačkoj vojnoj akciji, negirajući ratne zločine i etničko čišćenje Srba. Na ovaj način se, pored daljeg unižavanja žrtava ratnih zločina, žrtvuju i oficiri hrvatske vojske“, naglašava Olenik.

Podsetimo, hrvatski oficiri Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenića i Danijel Borović, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca u BiH 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari