Humanitarna pomoć za žene i devojke žrtve porodičnog nasilja 1Foto: OCD Odbor za ljudska prava Vranje

Odbor za ljudska prava iz Vranja u saradnji sa Incijativom za socijalna i ekonomska prava A11, a uz podršku ambasade Velike Britanije u Srbiji organizovao je akciju kupovine humanitarne pomoći za žene i devojke žrtve porodičnog nasilja.

Akcija je organizovana a u okviru kampanje borbe protiv virusa Covid 19, navodi se u saopštenju OCD Odbor za ljudska prava iz Vranja, najstarije nevladine organizacije u Pčinjskom okrugu.

– Akcija će biti nastavljena i u opštinama Bujanovac, Surdulica, Vladičin Han i Leskovac, gde se uočava problem marginalizacije vezano za pomoć ženama žrtvama porodičnog nasilja – navodi se u saopštenju.

Donacija ambasade Velike Britanija u Srbiji omogoćila je da četrdeset žena lično u   u jednom od vranjskih hiper marketa po sopstvenom izboru bira najpotrebnije namirnice za ishranu, hemiju za održavanje higijene, sredstva za ličnu higijenu.

Količina hrane i ostalih   namirnica biće dovoljna za naredna dva meseca , potvrdile su danas  korisnice ove humanitarne donacije naroda Velike Britanije, uz zahvalnost na pomoći.

Korisnice Programa SOS telefon Vranje I SOS Kutka za devojke, dobitnik svetske nagrade With and For Girls za 2019, potvrđuju da mnoge žene, često samohrane majke sa iskustvom nasilja u ovim vremenima COVID krize žive na ivici ili u siromaštvu – od socijalne pomoći u mesečnom  iznosu od pet do nešto više od deset hiljada dinara za više članova  porodice, navodi se u saopštenju dostavljenom našem listu.

Zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid 19 žene na jugu Srbije, žrtve porodičnog i partnerskog nasilja ne mogu da  nadju dodatni posao, koji su pre izbijanja COVID19 krize ponekad  uspevale da obezbede, a sada se dodatno povećava broj žena koje su dobile otkaze od strane poslodavaca, zbog smanjenja obima posla, navode iz Odbora za ljudska prava u Vranja.

Ova OCD je pokrenula i akciju pomoći za nabavku opreme Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici, a podržala je svojom donacijom i akciju pomoći Medincinskom centru u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari