I dalje na (našem) tragu 1

Sada već ustaljeno, i definitivno kao četvorobroj, časopis za književnost, umetnost i kulturu „Naš TRAG“, poreklom iz Velike Plane (!), pojavio se ovih dana, prkoseći finansijskim kalkulacijama koje su, u normalnim okolnostima, ravne nuli. Ali, „pozitivna nula“ je na ovim prostorima odavno realnost sa kojom se pre(živi)ljava. Čak 77-80. broj (u godini porekla 2018) i […]

Sada već ustaljeno, i definitivno kao četvorobroj, časopis za književnost, umetnost i kulturu „Naš TRAG“, poreklom iz Velike Plane (!), pojavio se ovih dana, prkoseći finansijskim kalkulacijama koje su, u normalnim okolnostima, ravne nuli. Ali, „pozitivna nula“ je na ovim prostorima odavno realnost sa kojom se pre(živi)ljava.

Čak 77-80. broj (u godini porekla 2018) i dalje kao (su)izdavači potpisuju Društvo „Trag“, Biblioteka „Radoje Domanović“ i teatar „Vitomir Stefanović Vita“, svi iz Velike Plane (čiji opštinski budžet i finansira „Naš TRAG“), a uredničkom palicom, uporno, maše Milan R. Simić.

A, ovaj četvorobroj otvara rubrika „Trag PLUS“ i tri eseja Dragoljuba Kojčića („Kriza krize“, „Nightmare & Nightingale“ i „Iniuria Miura“). Sledi „Zauzeto“, ili dobro tematsko parče koje se može nazvati filozofsko-psihološko-teološkim, sa tekstovima Ivana Lužaića (o Hajdegeru), Petra Ivankovića (o Veberu), prof. dr Žarka Trebješanina (o Jungu), episkopa Ignjatija Midića (o mitropolitu pergamskom Jovanu) i nekoliko uradaka mitropolita Jovana (Zizijulasa).

U rubrici „Pet PLUS“, Milica Ćurkovića piše o ranoj prozi Milisava Savića, a on, dakle, Savić predstavlja se tekstom „Doktora Valentina Trubara i sestre mu Valentine povest čudnovatih događaja u Srbiji“. Dušan Stojković bavi se pesmama Nenada Šaponje, a Danijela Kovačević Mikić poezijom Veroljuba Vukašinovića. Milivoje Pavlović piše „Pisma koja nisu ispala iz kofera“, a Zdenka Valent Belić bavi se „Podsticajima ka imagološkom proučavanju srpsko-slovačkih književnih i kulturnih veza“, dok Vida Ognjenović otkriva da „U vinu je tajna“.

Prozno se u ovom četvorobroju predstavljaju Aleksandra Filipović, Fadila Nura Haver, Milica Milenković i Lela Milosavljević. Slede „Prozna TRAGANJA“, „Sećanja“, „Kritika“, „Grafičke novele“, „Satira“ i „Filozofeme… Reklo bi se, mali li je za 400 stranica. A, da. Fotografiju na naslovnoj strani – „Izazov vode“ uslikala je Jelena Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari