I deda Stojan odveden na informativni razgovor 1Foto: Miloš Miljković

O podavalskom naselju Jajinci, za koje su uglavnom znali samo stanovnici Beograda, danas govori čitava Srbija.

Nedavno pronađeno naoružanje u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, uz publicitet, donelo je u Jajince nelagodu i nespokoj.

Već nekoliko dana u ovom naselju na snazi je latentno opsadno stanje. Po sunčanom i prijatnom vremenu zatekli smo prazne ulice i tek ponekog prolaznika, od kojih većina nije želela da komentariše minuli događaj. Oni koji su smeli ili želeli da prozbore koju reč, insistirali su da ne objavljujemo njihova imena. Policajaca u uniformi i obeleženih vozila nema, ali smo u dva navrata naišli na inspektore u civilu koji u dvorištima uzimaju izjave od meštana. LJubazno su nas legitimisali i pustili da nastavimo dalje.

Mesto na kome je pronađeno oružje nalazi se tek stotinak metara od ulaza u Spomen park Jajinci, na uglu Bulevara oslobođenja i Ulice Jakova Galusa, na skretanju ka šumi. Tu nismo zatekli nikog. Nekoliko minuta pošto smo našim vozilom ušli na šumski put, pridružio nam se terenac randž rover sa zatamnjenim staklima, koji nas je neko vreme pratio.

Starija meštanka Jajinaca, na koju smo naišli u Spomen parku, rekla nam je da je za slučaj ostavljenog oružja saznala iz medija, i da je zanemela kada je shvatila da je to na par stotina metara od njene kuće.

– Nije mi svejedno, ipak ja ovde živim, i nikako ne bih volela da se premijeru desi neko zlo. Ja ga obožavam i čekam da mi poveća penziju. Ne znam, deco, za vas, al ja ga volim pa neka je i prljav – rekla je meštanka.

Krenuli smo dalje. Deda meštanke na čiju se kuću nailazi odmah posle mesta na kome je oružje pronađeno, u trenutku dok smo sa njom razgovarali, bio je na informativnom razgovoru.

– Eto, čekamo da nam vrate deda Stojana. Od dana kada se to desilo dolaze, pitaju, a ja im kažem: ljudi, ovo je šuma, koga smo mogli da primetimo, naročito noću. Mi smo mali obični ljudi koji pokušavaju da prežive, šta bi mi mogli da znamo – kaže meštanka.

Naš razgovor je prekinula mlađa ženska osoba, pretpostavljamo ćerka, koja je izašla iz kuće i naredila našoj sagovornici da uđe unutra, uz opasku – „jesi li normalna, nemoj da pričaš sa njima“.

Najveća muka bila je saznati u kojoj ulici se nalazi premijerova porodična kuća, jer niko od malobrojnih meštana koje smo sreli to nije želeo da nam kaže. Onda smo naišli na momka u ranim dvadesetim godinama.

– Druga ulica desno, posle prodavnice, kuća sa košarkaškim terenom, ali ja vam ništa nisam rekao – tiho je odgovorio mladić i produžio svojim putem.

Vučićeva porodična kuća nalazi se na oko kilometar od mesta na kome je, kako policijski zvaničnici tvrde, pronađen arsenal oružja. Ispred kuće zatekli smo dve osobe u civilu koja su nas odmah legitimisala i naredila da se vratimo nazad.

– Dajte ljudi, pa da li ste vi normalni? Po čijem nalogu ste došli ovde? Zar niste obavešteni da je zabranjeno? Vi ste peti od jutros sa kojima moram da se raspravljam. Ja razumem i vas i vaš posao, ali vi odlično znate kakva je situacija, a ipak dolazite. Udaljite se od objekta – završio je pripadnik neke od službi u civilu.

Kvar na kolima

Prilikom vožnje po makadamskim putevima šume u Jajincima, našoj ekipi se desio se defekt – udarac o kamen pocepao je hladnjak automobila, tako da je ekipa našeg lista morala do grada da se vrati autobusom 407.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari