Serbia Pride Marchfoto BETAPHOTO AP Photo/Darko Vojinović

Svaka deseta LGBTI+ osoba u Srbiji otvoreno govori o svom identitetu na poslu, što je dovelo do toga da su njihovi problemi u privatnom sektoru praktično nevidljivi, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje i razvoj društva „Ideas“.

Taj centar je u saopštenju povodom Međunarodnog dana ponosa naveo da stvaranja „kulture tišine“ najčešće dovode predrasude, neprijateljsko okruženje i neravnopravan tretman.

Istraživanja centra „Ideas“ su pokazala da je svakodnevnica LGBTI+ osoba karakteristična učestalom diskriminacijom i nasiljem koji se, između ostalog, javljaju u porodicama, školama, na poslu i drugim javnim mestima.

„Kao posebno pogođena izdvaja se oblast rada i zapošljavanja, gde je svaka druga osoba doživela emocionalno nasilje, a devet odsto seksualno nasilje na radu. Takođe, 88 odsto LGBTI+ osoba smara da poslodavci ne rade dovoljno na zabrani diskriminacije i inkluziji“, navodi se u saopštenju.

Dodali su i da gotovo sve LGBTI+ osobe u Srbiji, njih 94 odsto, nemaju poverenje u mehanizme zaštite od diskriminacije.

„Iz godine u godinu broj LGBTI+ građana koji je doživeo diskriminaciju u blagom je porastu gde je danas svaka druga LGBTI+ osoba doživela diskriminaciju, a svaka četvrta nasilje“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari