“Idete normalno i odjednom krater”: Raspada se asfalt u delu Jovana Mikića, jednoj od frekventnijih subotičkih ulica 1Foto: Privatna arhiva

Popucali asfalt, okrnjene ivice i rupe dubine oko 20 centimetara, slika su drugog dela ulice Jovana Mikića, poznatije kao Čordaški put, koji kao takav predstavlja veliku opasnost za učesnike u saobraćaju, ali i njihova vozila.

Ulica Jovana Mikića u Subotici jedna je od dužih saobraćajnica u gradu, čiji je najfrekventiji deo, od raskrsnice sa Maksima Gorkog pa sve do Majšanskom mosta, nedavno obnovljen novim slojem asfalta u dužini od jednog kilometra.

Međutim, u drugom delu ulice, poznatijem kao Čordaški put, koji je takođe frekventan, ostao je stari asfalt, čije su ivice počele da se krune, a na pojedinim delovima i potpuno raspadaju, o čemu najbolje svedoče rupe duboke oko 20 centimetara.

“Jovana Mikića je do broja 281 asfaltirana. To je asfaltirano pre 10 godina, a taj asfalt se doslovno raspada. Pre svega je loše, pretpostavljam, pošto nisam stručnjak i samo laički pričam, to što je ovde asfalt jako uzak i kada dva vozila treba da se zaobiđu, idu po ivici i samim time krnje asfalt. To se dešava već godinama i ljudi kada nalete, mogu da iskrive obe felne. Ja sam tamo obe felne iskrivio, jer idete normalno i odjednom je samo krater, i to ne plitak, nego dubok krater”, priča za Danas Danilo Uzelac iz Subotice, koji je ukazao našoj redakciji na problem u ovoj ulici.

“Idete normalno i odjednom krater”: Raspada se asfalt u delu Jovana Mikića, jednoj od frekventnijih subotičkih ulica 2
Foto: Privatna arhiva

Uzelac kaže da često saobraća ovom ulicom, budući da mu se u blizini nalazi vikendica, ali da se svaki put zaprepasti stanjem u kojem se asfalt nalazi.

“Niko se nije setio da ga proširi za pola metra, da se mogu mimoići vozila, a pored toga, sad idu i kamioni i mislim da će se uništiti u roku od mesec-dva”, smatra naš sagovornik.

On dodaje i da su se od mimoilaženja kamiona, uz okrnjene ivice puta formirala i ulegnuća u pesku dubine oko 30 do 40 centimetara, što ističe kao veoma kritično i rizično za učesnike u saobraćaju.

“Ako tu slučajno skrenete kolima, a to će se sigurno desiti, ako se već nekome nije desilo jer nije toliko primetno, 100 odsto odvaljujete karter. To se na slikama čak ne može lepo ni videti, ne može toliko dočarati koliko je to uživo strašno”, predočava Uzelac.

“Idete normalno i odjednom krater”: Raspada se asfalt u delu Jovana Mikića, jednoj od frekventnijih subotičkih ulica 3
Foto: Privatna arhiva

Naš sagovornik kaže da je posebno opasno kada se ovim putem ide noću, te da bi nadležni trebalo što pre da reaguju i učine nešto po ovom pitanju.

“Rizikuju se životi učesnika u saobraćaju, a svakako i imovina, odnosno vozila koja se tu veoma često kreću, jer je ulica izuzetno frekventna”, kaže Uzelac.

“Ima dosta puteva koji nisu dobri, ali kada znate da neki put nije dobar, onda vozite polako, a ovde možete normalno da vozite i samo odjednom rupa. Onda opet vozite, pa rupa. Ako ide drugo vozilo, morate da naiđete na rupu, nema druge”, dodaje on.

Ovim povodom kontaktirali smo i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, a direktor Ognjen Golubović kaže za Danas da znaju za ovaj problem i da su svesni stanja u kojem se drugi deo ove ulice nalazi, zbog čega je u planu njena rekonstukcija.

Kako objašnjava, do toga je trebalo da dođe sledeće godine, ali je ipak odlučeno da se prioritet da Zorkinoj ulici, zbog čega će se problematična deonica u Jovana Mikića rekonstruisati 2024. godine.

“Definitivno je u planu za 2024. godinu, mada postoji velika šansa da bude sledeće godine, ali za sada je tako. Ulica će biti urađena poput Proleterskih brigada, dakle proširenje sa kompletnim presvlačenjem asfalta”, poručuje Golubović.

Golubović dodaje i da građani mogu da prijavljuju udarne rupe na putevima direktno preduzeću ili komunalnim službama i inspekcijama, nakon čega dežurne ekipe rade njihovo interventno krpljenje po prioritetima.

To je privremena mera zaštite koja se sprovodi tokom zimskog perioda, da bi na proleće usledile planske sanacije kolovoza.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari